Abe Davis’in “Bir cismin saklı özelliklerini ortaya çıkaran yeni video teknolojisi” isimli konuşması TED konuşmaları arasında 2015 yılı için şimdiye kadar ki en ilgi çekici konuşma diyebilirim. Henüz TED’in web sayfasında sadece İngilizce ve İspanyolca için altyazı olsa da aşağıda yer alan videoyu izlemenizi tavsiye ediyorum. Ancak bunun öncesinde konu hakkında kısa bir özet geçeceğim.
Abe Davis MIT’te bilgisayar bilimlerinde doktora öğrencisi ve bilgisayar grafiği, hesaplamalı fotoğraf alanlarında çalışıyor. TED konuşması da bu çalışmalarıyla ilgili.
Bir kamera düşünün, aklınıza ilk gelen şey görüntü kaydetmesidir değil mi? Sevdiklerinizle mutlu olduğunuz bir anı kamera ile kaydedebilirsiniz. Güvenlik kameraları kazaları görüntüleyebilir ya da insanlığın en önemli anlarından birine milyonlarca kilometre ötede Rosetta uydusu üzerindeki bir kamera ile tüm dünya tanıklık edebilir. Ancak, hiç mikrofon gibi davranabileceğini düşünür müydünüz? Yani sesi de kaydetmek. Görüntüyü bir kamera ile kaydederken sesi de yine kamera ile kaydetmek mümkün mü? Abe Davis, bir anlamda şu cevabı veriyor: “Eğer yeterince hızlı bir kameraya sahipseniz, evet.”
Her şeyden önce, evet bu fikir uygulanabilir durumda. Aşağıdaki videoda bu fikrin tekrar ve tekrar uygulandığına dair birçok örnek göreceksiniz. Abe Davis’in de açıkladığı üzere, bu fikrin arkasında yatan temel düşünce mikrofonun çalışma prensibi. Geleneksel mikrofonlar bir iç diyafram hareketini bir elektriksel sinyale dönüştürerek çalışır. Yani diyaframın hareketi kaydedilebilir ve ses olarak yorumlanabilir. Ama ses tüm cisimlerin titreşimi ile oluşur. Bu titreşimler bizim görebileceğimizden çok daha hızlı ve göze çarpmayacak kadar küçüktür.
İşte sorular şimşek gibi beyinde çakmaya burada başlıyor. Bu titreşimleri görebilir miyiz? Görüntü olarak kaydedebilir miyiz? Abe Davis, tam olarak şu soruyu sormuş kendine: Eğer yüksek hızlı bir kamera ile onları kayıt edebilirsek ve sonra bir yazılım kullanarak yüksek hızlı videomuzdan bu ufak hareketleri çıkarabilir miyiz? Ardından da bu hareketi analiz ederek nasıl bir ses oluştuğunu analiz edebilir miyiz?
Bu şu anlama geliyordu. Uzak bir mesafeden görülebilen cisimler görsel mikrofonlara dönüşüyordu. Diyelim ki, yüksek hızlı bir kamera siz bir çiçeğe karşı şarkı söylüyorken sadece çiçeği kaydediyor olsun. Çekilen yüksek hızlı videoda, siz şarkı söylerken çiçeğin yapraklarında olan titreşimler kaydediliyor olur ve bu titreşimler bir yazılım sayesinde sese dönüştürülür. Ortaya çıkan ses neye benziyor olabiliyor? Kaydedilen gerçekten de sizin mi sesiniz? Gelin bu sorunun cevabını Abe Davis’in konuşmasından görün,
Bu projede çalışan MIT’li araştırmacılar bu “görsel mikrofon” adını verdikleri teknolojinin ilgi çekici yeni araştırma ve uygulamaların önünü açacağını düşünüyorlar. Aşağıdaki web adresinden çalışmalarıyla ilgili bir makaleye ulaşabilirsiniz,
http://people.csail.mit.edu/mrub/papers/VisualMic_SIGGRAPH2014.pdf
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca