Kuark Bilim Topluluğu
Kuark Bilim Topluluğu (KBT)
“Türk Gençliği, Geleceği İçin Çalışıyor!”
2003 yılında kurulan ve aktif çalışmalarına 2006 yılında başlayan Kuark Bilim Topluluğu, ülkemizdeki üniversitelerimizin lisans bölümlerinde okuyan öğrencilerin bir araya gelerek oluşturduğu bir bilim platformudur. Bu internet tabanlı platformda temel olarak katılımcılar doğrudan ülke biliminin gelişmesine yönelik çalışmalar yürütmekte, desteklemekte ve bu tür çalışmaların içinde birebir bulunmaktadırlar.
Kuark Bilim Topluluğu’nun aktif olduğu çalışmaların temel amacı öncelikle genç arkadaşlarımızın bilimsel gelişmelere olan ilgilerini artırmak ve bilimsel çalışmalara katılımlarını sağlamaktır. Bu amaçlar doğrultusunda Kuark Bilim Topluluğu, her yıl bünyesine yeni katılan katılımcılarıyla misyonunu ve vizyonunu genişletmektedir ve her geçen yıl yeni projelere, yeni faaliyetlere imza atmaktadır.
Kuark Bilim Topluluğu, tüm enerjisini ve gücünü, geleceği için idealleri olan, ülkesi için umutlar taşıyan ve tüm insanlık için bilimin olumlu getirilerinin çeşitlenmesini amaçlayan gençlerimizden almaktadır. Bu yolda Kuark Bilim Topluluğu şimdiye dek 100’ü aşkın arkadaşımızla çeşitli projelerde ve faaliyetlerde yer aldık.
Kuark Bilim Topluluğu, tüm toplumların ancak ve ancak bilimsel kalkınma ile gerek maddi gerek manevi bağımsızlıklarını elde edebileceklerine inanmış bir platformdur. Tüm çalışmalarında da bu inancın izlerini taşımaktadır. Kuark Bilim Topluluğu, ülkemizde bilimsel kalkınmanın önemini her fırsatta dile getirecek bir yapıda olmayı arzulamaktadır.
Kuark Bilim Topluluğu, Türkiye’de bilimin yaygınlaşması ve bilimsel kalkınmanın gerçek öneminin kazanılması için yayın organları vasıtasıyla Türkçe yayınlarına devam etmektedir. Kuark Bilim Topluğu bu yayın organlarında özgün bilimsel makaleler ve haberlere yer vermektedir. Her yıl yaklaşık yüz bin insanın takip ettiği bu yayınlarla Kuark Bilim Topluluğu ilkeleriyle, inancıyla, başarma isteğiyle ve Türk Gençliği’nin idealleriyle sizlere ulaşıyor.
Kuark Bilim Topluluğu’nun Projeleri ve Çalışmaları
• Bilimsel Etkinlikler
• Bilimsel İnternet Toplantıları ve KBTe-Kitap
• NetBilim Dergisi
• KuarkHaber ve Diğer Yayınlar
• Çalışma Grupları
• Bilim Ödülleri
Bilimsel Etkinlikler
Kuark Bilim Topluluğu, kuruluşundan bu yana gençlerin bilimsel gelişmelere olan ilgisini artırmak için bir takım etkinliklerin içerisinde bulunmuştur. Bunun için gerek lise kurumlarımızda gerek de üniversitelerimizde bilimsel organizasyonların içerisinde bulunmuştur. Desteklediğimiz ve içerisinde bulunduğumuz bazı etkinlikler:
• Avrupa Bilim Haftası-Kasım 2004, Hacettepe Üniversitesi
• İklim Değişikliği ve Türkiye Konferansı-Mart 2006, Selahattin Akbilek Lisesi
• İTÜ Robot Olimpiyatları-Nisan 2007, İstanbul Teknik Üniversitesi
• Gazi Üniversitesi Fizik Günleri-Mayıs 2008, Gazi Üniversitesi
Bu etkinikler dışında ülkemizin bilimsel araştırma kuruluşlarına ve bilimsel araştırma şirketlerine bilimsel gezi organizasyonlarını Kuark Bilim Topluluğu gerçekleştirmiştir.
Bilimsel İnternet Toplantıları ve KBTe-Kitap
2006 yılında daha Dünya’da tam olarak yeni yeni uygulanmaya başlayan web seminerlerinden esinlenerek Kuark Bilim Topluluğu olarak internet üzerinden çeşitli meslek gruplarından insanların bir araya gelmesiyle farklı konularda bilimsel tartışmaların yapılması bilimsel internet toplantıları ile sağlanmıştır. Bugüne kadar toplam dört toplantı gerçekleştirilirken bu toplantılardan sadece üçünün tam metni KBTe-Kitap’da yayınlanabilmiştir. Şimdiye kadar düzenlenen toplantıların konuları:
• Zamanda Yolculuk Fenomeni 1-2
• Türkiye’de Beyin Göçü
• Nükleer Enerji ve Türkiye
KBTe-Kitap ise Türkçe bilgi kaynaklarının az olması sebebiyle ücretsiz olarak dağıtılan Kuark Bilim Topluluğu’nun katılımcıları tarafından hazırlanan kaynak yayınlarımızdır. Bu kaynaklardan bazıları:
• Modern Fiziğe Giriş, Gökhan Atmaca, Talha Zafer, 2006
• Elektromagnetik Dalgalar, Talha Zafer, 2006
• LHC Deneyi, Tülay Yenilmez, 2008
NetBilim Dergisi
2006 yılının Aralık ayında ilk sayısını yayınlayan NetBilim Dergisi, internet üzerinden yayınlanan popüler bilim içerikli nadir dergilerden biridir. 2007 yılının Aralık ayında yayınlanan üçüncü sayısından sonra gerekli ilginin gösterilememesi nedeniyle yayınına ara verilmişti. O sıralar Kuark Bilim Topluluğu sadece destekleyici konumundayken NetBilim Dergisi, 2009 yılının Eylül ayında yenilenmiş yazar kadrosu ve yayın çizgisiyle tekrar yayın hayatına devam etmeye başladı. 9. sayısı Aralık 2010’da yayınlanan NetBilim Dergisi’nin ilk üç sayısının kapak konuları:
• Türkiye’de Petrol Var Mı?, Gökhan Atmaca, Aralık 2006
• Küresel Isınma: Türkiye’yi Neler Bekliyor?, Gökhan Atmaca, Nisan 2007
• Nükleer Enerji, Salih Kibaroğlu, Aralık 2007
NetBilim Dergisi’nin web sayfası: http://www.netbilim.kuark.org
KBT Çalışma Grupları
Kuark Bilim Topluluğu 2008 yılında aldığı bir kararla bazı konulardaki araştırma faaliyetlerini çalışma alanlarında özelleşmiş çalışma grupları ile sürdürmeyi planladı. İlk olarak da 2008 yılında Kuark Moleküler NanoBilim Araştırma (KuarkMNB) adı altında nanoteknoloji odaklı bir çalışma grubu oluşturdu. 2009 yılında ise ikinci çalışma grubu KuarkLHC’yi ve üçüncü çalışma grubu KBT Enerji Grubu’nu oluşturdu. Ancak KuarkLHC ve KBT Enerji, koşulları sağlayamayan katılımcılar nedeniyle çalışmalarını yürütemediler. KBT yöneticileri bu durum karşısında bir süre bu grupların faaliyetlerinin durdurulmasına karar verdiler. Ne var ki KuarkMNB yaşanılan tüm olumsuzluklara rağmen çalışmalarını sürdürüyor.
Gruplar hakkında web sitesi: http://www.grup.kuark.org
Bilim Ödülleri
Kuark Bilim Topluluğu 2007 yılından beri her yıl Türk biliminin ve Dünya biliminin gelişmesinde katkıda bulunan ve yeni nesillere birikimlerini aşılayan Türk bilim insanlarına sembolük olarak teşekkür amaçlı bir plaket vermektedir. Çalışmaları ile biz Türk Gençliği’ne ilham veren hocalarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır.
• KBT 2007 Yılın Bilim İnsanı Ödülü: Prof. Dr. Süleyman ÖZÇELİK, Gazi Üniversitesi Fizik Bölümü
• KBT 2008 Yılın Bilim İnsanı Ödülü: Doç. Dr. Hilmi Volkan DEMİR ve Demir Laboratuvarı, Bilkent Üniversitesi
2003 yılından bu yana 100’ü aşkın katılımcının KBT’nin çalışmalarında yer alması her ne kadar büyük bir çalışma gücünü gösterse de bu tür çalışmaların gerçekten isteyen ve ideallere sahip olan insanlar tarafından gerçekleştirilebilecek olması nedeniyle topluluğumuza her katılan katılımcı başarıyla çalışmalarını sürdürememektedir. Ancak gerçekten inananlar ve zorlukların üstesinden gelmek isteyenler başarıyla çalışmalarını sürdürmektedirler.
Web sitesi:
http://www.kuark.org
İletişim :
KBT Halkla İlişkiler: kbt@kuark.org
Gökhan Atmaca : gokhanatmaca@kuark.org
Polat Narin : polatnarin@kuark.org
Facebook’ta KBT’yi Destekleyebilirsiniz!
Facebook Profil:
http://www.facebook.com/kuark
Facebook KBT Grubu:
http://www.facebook.com/group.php?gid=30791107865
Facebook Kuark.Org Sayfa:
http://www.facebook.com/kuarkorg