Son birkaç gündür Hindistan’da aşırı sıcaklardan dolayı ölenlerin sayısının bini aştığına dair haberlerle karşılaşmıştık. Bugün de Gizmodo adlı sitede bu haberle ilişkili olarak Hindistan’a ait bazı fotoğraflar gördüm. Bu fotoğrafları ve sitedeki bilgileri okuyucularımızla paylaşmak istedim. Bu yaşanan aşırı ısı dalgasında sıcaklık 48 santigrat dereceye kadar ulaşmış ve en azından 1118 insanın hayatını kaybettiği söyleniyor. Hava o kadar sıcak ki, asfalt erimiş ve toz fırtınaları hayatı katlanılmaz hâle getirmiş.
Böylesine sıcak bir havada elbette ki en çok etkilenenler Güneş’in altında çalışanlar, evsizler, inşaat işçileri, yeni doğanlar, küçük çocuklar ve yaşlı insanlar olacaktır. BBC‘ye göre sıcaklığın 47 dereceyi bulduğu Andhra Pradesh eyaletinde 852 kişi hayatını kaybetti ve sıcaklığın 48 dereceye kadar çıktığı komşu Telangana eyaletinde ise 266 kişi hayatını kaybetmiş aşırı sıcaklar yüzünden.
Bu aşırı ısı dalgası kaynaklı dehidratasyon (vücutta sıvı kaybı), ısı krampları, ısı bitkinliği ve sıcak çarpması gibi şikayetlerle insanlar hastanelere yönelirken on binlerce kişi aşırı elektrik tüketiminden dolayı elektrik kesintileriyle karşılaşmakta.
Bu tür ısı dalgalarının Güney Asya için Mart ve Haziran ayları arasında olması alışılmadık değil ama uzmanlar yılın bu kısmında bu şekilde daha fazla aşırı hava durumu koşullarını açıklamada küresel iklim değişikliğine işaret ediyorlar. Hindistan’daki meteorologlara göre bu son oluşan ısı dalgasından Rajasthan çöl eyaletinden gelen kuru, sıcak rüzgarlarla birlikte yağmur yağışının olmayışının sorumlu olduğunu söylüyorlar. Bu durumda, meteorologlar Haziran ayındaki muson yağmurlarına dek Hindistan’daki bu hava koşullarının iyileşmeyeceğini bekliyorlar.
Bu zamana kadar, Hindistan Meteoroloji Daires müdürü Brahma Prakash Yadav’a göre 23 milyon insanın yaşadığı New Delhi’de sıcaklık 45 derece civarında kalabilir.
Hindistan’daki şartların nasıl olduğuna dair aşağıdaki birkaç fotoğraf ve Gizmodo’daki diğer fotoğraflar fikir verebilir:
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
Gizmodo.com