Komşumuz Yunanistan 2010 yılında içine girdiği ekonomik krizden hâlâ çıkamamış bir ülke. Yunanistan’ı son 5 yıldır politik krizleri olan, halkın zaman zaman büyük protesto eylemlerine katıldığı ya da grevlerin yaşandığı bir ülke olarak hatırlayabiliriz. Kaldı ki son dönemde cumhurbaşkanı seçilemediği için ülke erken seçime gitmişti. Elbette ki ekonomik kriz dahil bu diğer yaşanan sosyo-ekonomik olaylar bir ülkenin bilimini de etkileyebilir. Günümüzde bilim hakikaten de mali destek olmadan sürdürülebilir değildir. Yunan ekonomisi ve bilimi ile ilgili son yıllara ait elde edilen veriler bu konuda düşündürücü olabilir.
2014 yılında, Yunanistan’da araştırma merkezlerine ve üniversitelere ayrılan bütçe 2009 yılına göre %25 azalmış vaziyette. Bunu rakamsal olarak ifade etmek gerekirse sadece araştırma merkezleri için bütçe yaklaşık olarak 70 milyon Euro’dan 37 milyon Euro’ya düşmüş. 2015 yılında bu düşüşün devam edeceği tahmin ediliyor. Sonuç olarak Yunanistan’ın ekonomik problemleri ülkedeki bilimi etkilemiş durumda. Sosyo-ekonomik sıkıntıların yaşandığı, siyasi belirsizliklerin olduğu bir ülkede bilimsel faaliyetlerde de sıkıntılar yaşanmasını pek ala bekleyebiliriz.
Yunan bilim insanları bu krizle birlikte bilimsel araştırma faaliyetlerini sürdürmeye çalışmışlar. Aşağıdaki görselde ortada bulunan grafikte yıllara göre yayınlanan makalelerin atıf etkisini görebilirsiniz. Bu grafiğe göre Yunan bilim insanlarının Avrupa Birliği ortalamasını yakaladıkları görülüyor. Bu, zor şartlar altında bile kaliteli çalışmalar yaptıklarının göstergesidir. Ülkedeki lider bilim insanları önemli bir çaba gösteriyorlar. Ellerindeki imkanları en iyi şekilde kullanıyorlar ancak hemen sağ taraftaki grafik yetişmiş genç bilim insanlarının ülkeyi yıllara göre artarak terk ettiğini gösteriyor. Yaşanan ekonomik sıkıntı ve diğer etmenler ülkede bilim yapılmasının bir anlamda önüne geçiyor ya da ileride geçecek gibi görünüyor. Çünkü başarılı bilim insanları başka ülkelere göç etmek zorunda kalıyor.
Macedonia Üniversitesi’nde ekonomist olan Lois Labrianidis ülkeyi terk eden yetişmiş genç bilim insanlarının ayrılma oranının endişe verici olduğunu söylüyor. Onun hesaplarına göre içinde bilim insanlarının, doktorların ve mühendislerin olduğu 150 bin Yunan vatandaşı şimdi Avrupa’nın geri kalanında ve ABD’de çalışıyor. Üstelik bu göç edenlerin yüzde 50’sinden fazlası doktoralı!
Batının gözünde geçmişi Antik Yunan’a dayanan Yunan bilimi gelecekte daha zor günler yaşayabilir. Bu konuyla ilgili daha geniş bilgilere Nature’daki makaleden bulabilirsiniz.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
http://www.nature.com/news/greek-science-haunted-by-hydra-of-problems-1.16661