
İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Aktürk, İTÜ Fizik Mühendisliği bölümünde “lazerler ve optik” alanında deneysel araştırma çalışmaları yürüttüklerine dikkat çekti. Araştırmalarımızda bilhassa “femtosaniye” darbeli lazerleri kullanarak temel seviyede ışık madde etkileşimini irdelemek ve birtakım uygulamalar geliştirmeye yönelik işler yapıyoruz, diyen Aktürk, şu açıklamayı yaptı: “Femtosaniye, bir saniyenin katrilyonda biri demek. Kullandığımız lazer darbeleri bu kadar kısa bir zaman içerisinde olup bitiyor. Bunun iki kritik önemi var. Birincisi; darbenin toplam enerjisi mütevazi seviyelerde olsa da, bu enerjiyi çok küçük olan zaman aralığına sıkıştırdığınızda çok yüksek optik güçler elde etmek mümkün. Böylelikle, insan korneasından elmas gibi çok sert maddelere kadar çok farklı ortamı, ısıl yan etkiler olmadan işlememiz mümkün oluyor. Bir başka deyişle, lazer enerjisi o kadar kısa bir zamanda emiliyor ki, bu süre içinde ısının etrafa (ışık görmeyen yerlere) yayılamıyor. İkincisi; söz konusu darbe süreci, elektronik aygıtların tepki süresinden de çok daha kısa olduğu için, elektronik olarak ölçemeyeceğiniz fiziksel, kimyasal vb. olayları, bu lazerlerle optik olarak ölçebilirsiniz.”
Kendini Yenileyen Işık
Deneysel çalışmalarımızda femtosaniye lazerlerin yukarıdaki çarpıcı özelliklerini “lazer hüzme şekillendirme” yöntemleri ile birleştiriyoruz, diyen Aktürk, böylelikle “ivmelenen ışık”, “kendini yenileyen ışık” gibi ilgi çekici isimler verebildiğimiz hüzme davranışı elde edilebildiğini kaydetti. Aktürk, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bildiğimiz tüm durumlarda ışığı odakladığımızda odak noktası ışık yönünde düz bir çizgi takip eder. İvmelenen ışıkta ise odak noktası kavisli olarak gidiyor ve adeta balistik hareket ediyor. Kendini yenileyen ışık da şu şekilde; ışık demetinin bir kısmını blok ediyorsunuz, ancak ışık kısa bir mesafe ilerledikten sonra engel orada değilmiş gibi ilk şeklini yeniden kazanıyor.
İTÜ Araştırmaya Büyük Destek ve Önem Veriyor
Aktürk, İTÜ’deki Laboratuvarlarda aynı zamanda uygulamalara yönelik faaliyetler de gerçekleştirildiğini belirterek, bu uygulamalardan bazılarını; lazerle doku işleme, metal ince filmlerde nanometrik üretim, lazerle eski eser temizliği, mikro akışkan kanallar üretiminin mümkün olabileceğini söyledi. İTÜ Fizik mühendisliği Bölümü’nün oldukça geniş bir araştırma yelpazesi olduğuna da değinen Aktürk, nükleer fizikten manyetizmaya, biyofizikten kozmolojiye kadar pek çok farklı alanda, hem kuramsal, hem de deneysel olmak üzere uluslararası düzeyde nitelikli çalışmalar yapıldığını hatırlattı.
Başarılı Çalışmalara İmza Attı

Doç. Dr. Selçuk Aktürk
Doç. Dr. Selçuk Aktürk, doktora sonrası araştırmacı olarak da yaklaşık üç yıl Paris yakınlarındaki Ecole Polytechnique’de, uygulamalı optik laboratuarında çalıştığını belirterek burada da özellikle çok güçlü lazerlerle havanın iyonlaştırılması, uzak mesafeden kimyasal içerik algılama ve yıldırım tetikleme gibi uygulamalar üzerinde deneysel ve kuramsal çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi. Aktürk, sözlerini şöyle tamamladı: “ Doktora çalışmalarım sırasında, Georgia Institute of Technology fizik bölümünde, femtosaniye lazerlerin darbe karakterizasyonu üzerinde çalıştım. Bu darbeler genel olarak geniş spektral bantlara sahip ve elektrik-manyetik alanları hem zamana hem de konuma bağlı olarak oldukça karmaşık şekle gelebiliyor. Bu karmaşık davranışların anlaşılması için öncelikle literatürde yer alan birtakım eksiklik ve yanlışlıkları düzeltmemiz, ardından da genel bir kuram ve yaklaşım oluşturmamız gerekti. Sonuçlarımızı sınamak için deneysel yöntemler de geliştirdik. Böylelikle oldukça kapsamlı ve tümleşik bir çalışma ortaya çıkmış oldu. Gerçekleştirdiğimiz yayınlar halen çok sayıda atıf almaya devam ediyor.”
Kaynak: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi