Harvard Üniversitesi’nden kimyager Daniel Nocera ABD’nin Chicago şehrindeki Enerji Politikaları Enstitüsü’nde verdiği bir konuşma sırasında çalışma arkadaşlarıyla birlikte tasarlanmış bir bakterinin karbondioksit ve hidrojeni sindirebildiğini ve bir enerji kaynağı olarak kullanılabilen biyokütle olarak çeşitli türlerde alkol yakıtı salgılayabildiğini duyurdu. Konuşmasında, bununla ilgili bir çalışmasının yakında Science dergisinde yayınlanacağını da belirtti.
Geliştirilen bu bakteri türüne Ralston eutropha adı verildi ve genetik mühendisliği aracılığıyla karbon dioksiti ve hidrojeni alarak adenozin trifosfat (ATP) üretmek için kullanılan ilk bakteri oldu. Bakterinin ATP üretmesi Anthony Sinskey’nin keşfettiği ATP’yi pentanol, butanol ve propanol gibi alkol türlerine dönüştürme yöntemi sayesinde bakterinin yüzde 10 verimlilikle biyokütle ve yüzde 6 verimlilikle alkol üretebilmesine olanak sağladı. Bunu bitkilerle kıyaslarsak, bitkilerde güneş ışığı ve karbondioksitin biyokütleye dönüştürme verimliliği yüzde 1 civarındadır.
Karbondioksitin biyokütleye dönüştürme verimliliği göz önüne alındığında atmosferdeki karbon dioksit gazının bu şekilde bakteriler tarafından soğurulması küresel ısınmayı azaltma konusunda olası bir çözüm olur gibi yorumlar yapılmadan Nocera alkol ve biyokütlenin yakıt kaynağı olarak kullanılması sırasında karbondioksitin atmosfere geri döneceğini belirtiyor. Potansiyel kullanım alanları arasında Hindistan gibi ülkelerde hâlâ elektriğin ulaşmasının sorunlu olduğu yerlerde yakıt kaynağı olarak bu bakterinin kullanılması gösteriliyor.
Daha fazlasını konuşmak için Science dergisinde yayınlanması beklenen makaleyi görmek gerekiyor.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Referanslar:
Popular Science
Physorg