Popular Science’da yayınlanan bir habere göre daha büyük beyinlerin gelişmesinde karbonhidratlı yiyecekler tüketmek önemli rol oynadı. Bu alandaki son birkaç çalışmanın bulgularını kullanan uluslararası bir araştırmacı grubu ortaya bir teori koydu. Bu teoriye göre, diyetlerine nişastalı gıdalar ekleyen ilk insanlar bu sayede daha büyük beyinleri destekleyecek gerekli enerjiyi elde etmiş oldular. Bu çalışma Quarterly Review of Biology dergisinde yayınlandı.
İnsan tükürüğündeki amilaz enzimi nişastayı yıkmak için yardımcı olur. Düşük karbonhidratlı, yüksek lifli besinlerle beslenen günümüz primatlarla kıyaslandığında, insanlar karbonhidratları yakmayı ve daha fazla enerji üretmeyi sağlayan amilaz geninden çok daha fazla kopyasına sahiptir. Araştırmacılar bu adaptasyonun zamanla yayıldığını ve 800 bin yıl önce daha büyük beyinli insanların gelişmesine olanak tanıdığını düşünüyorlar. Buna ilaveten bu teoriyi destekleyici olarak şunu ifade ediyorlar, yemek pişirmeye başladığımızda nişastalı sebzeler vücut için çok daha kolay kalorilere dönüşmüş oldu.
Şimdi beyinlerimiz tükettiğimiz kalorilerin yaklaşık dörtte birini kullanıyor ve araştırmacılara göre bu karbonhidratlar olmadan mümkün olmayabilirdi. Dolayısıyla, bugün geldiğimiz noktada bir anlamda karbonhidratlara da borçluyuz. Diğer taraftan, büyük beyin her şey mi? Doğrusu bu tartışılır, hafta içinde yayınladığımız haberde kuş beyinlerinin memeli beyinlere oranla daha fazla nöron yoğunluğuna sahip olduğuna dair bir araştırmadan bahsetmiştik. Eh uçmak da öyle ha deyince olmuyor, tabii.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Referanslar:
Popular Science
New York Times