Yeni bir araştırmanın sonucunda, elektrik alanların epileptik nöbet dalgaları ile birlikte teta dalgaları ve uykunun yayılmasının arkasında olabileceği bulundu.
Bilim insanlarının bilginin beyin boyunca yeni bir yolda hareket ettiğini keşfetmeleri, hafıza oluşumuna ve epilepsiye dair olan anlayışımızda ilerlemeye yol açabilir. ABD’deki Case Western Reserve Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünden araştırmacılar elde ettikleri bulguları The Journal of Neuroscience adlı dergide “Can Neural Activity Propagate by Endogenous Electrical Field?” başlıklı bir makale ile yayınladılar. Bu makalede onlar beynin sadece zayıf elektrik alanı tarafından taşınabilen yavaş-hareketli beyin dalgalarını tanımladılar. Önceleri bu elektrik alan nöral sinyalleri yaymada tamamen etkisiz olduğu düşünülüyordu. Yani önceki düşünceye göre, bir dalga iletimi için oldukça zayıftı beynin bu endojen elektrik alanları. Ancak görünen o ki sinaptik iletimler, difüzyon olmadan haberleşmek için beyin bu zayıf elektrik alanları kullanabiliyor.
Araştırmacılar bir bilgisayar modellemesi ve bir farenin beynindeki hafıza ve yön bulma ile ilgili merkez bölge olan hipokampusta gözlenen aktiviteyi inceleyerek bu teoriyi test ettiler. Elektrik alan 2,6V/mm’luk bir genlik kadar zayıf iken, araştırmacılar bir hücre veya bir hücre grubunda komşu nöronların sırayla birbirlerini uyarmalarının mümkün olduğunu buldular. Bunun sonucunda bu sinyallerin saniyede 10 cm ile beyin boyunca yayıldığı görüldü. Elektrik alanın engellenmesi ile veya bilgisayar modelinde hücreler arasındaki mesafenin artırılmasıyla dalga hızında azalma olduğu da bulunan bulgular arasında. Bu da bu tür beyin dalgalarının ilerleyişinin ardında hafif bir elektrik alanın varlığına işaret ediyor.
Teta dalgaları uyku sırasında hafıza oluşumu ile ilişkilendiren beyin dalgalarıdır. Araştırmacılar bu yeni açığa çıkarılan mekanizmanın teta dalgaları gibi nöral sinyallerin beyin içindeki hareketinde önemli bir role sahip olduğunu söylüyorlar. Şimdi keşfedilmeyi bekleyen sonraki aşama ise bu mekanizma epilepside rol oynuyor mu sorusunun cevabını bulmak.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Referanslar:
Gizmag
https://en.wikipedia.org/wiki/Theta_rhythm#Brain_waves
http://www.kuark.org/2012/09/elektromanyetik-dalgalar-ve-zihin-kontrolu/