Ay’ın karanlık yüzü ilgi çekici bir alan ve Çin Chang’e-4 uzay aracını 2018 yılında Ay’ın bu uzak kısmına göndermeyi planlıyor. Daha önceden bu tarih 2020 olarak açıklanmıştı.
Ay’ın bu karanlık yüzünü yörüngede dolanan uzay araçları sayesinde görebilmiştik ama daha önce hiçbir uzay aracı Ay’ın bu tarafına iniş yapmamıştı.
Son zamanlarda Çin’in uzay programlarında yaşanan gelişmeler arttı. Hatırlayacak olursak, 2013 yılında Çin Chang’e-3 iniş uzay aracı ve Yutu arazi aracı Ay’ın yüzeyine göndermişti. Bu misyon Çin’in 37 yılın ardından gerçekleştirdiği ilk görevdi. Bugün hâlâ bu iki uzay aracı işlevsel haldedir ancak hareket kabiliyetleri sınırlıdır. Ay yüzeyi üzerindeki dondurucu sıcaklıklar geçen iki yıl içinde bu araçların sistemleri üzerinde olumsuz etkilere sahip olmuş olabilir. Bunlara rağmen yeni bir tür Ay kayası keşfi gibi bazı önemli bilimsel gelişmelerin altına imza atmış oldular. Diğer taraftan Çin uzay programları için bu iki sonda önemli bir tecrübe olduğunu göz ardı etmemek gerekir. Hatta Çin gibi bir devlet bu sondalar sayesinde uzay yarışında ben de varım diyebildi.
Peki, Ay’ın karanlık yüzüne ilk defa iniş yapması beklenen uzay aracı Chang’e-4 ne yapacak? Beraberinde götüreceği arazi aracı ile Ay’ın bu karanlık yüzünün jeolojisini inceleyecek. Çünkü Ay üzerinde jeoloji araştırmaları hâlâ sıcak konular arasında.
Bu karanlık yüz Ay’ın bize bakan, yakın yüzünden daha soğuk olması Çinli araştırmacılar ve elbette bu uzay araçları için önemli bir zorluk. Üstelik, bu tarafta radyo dalgaları doğrudan Dünya’dan oraya ulaşamayacak. Sadece uydular sayesinde Dünya ile uzay araçları arasında iletişim kurulacak olması, bu görevin önceki Ay uzay programlarına göre daha zorlu olmasına neden olacaktır. Bekleyip göreceğiz.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Referanslar:
Popular Science
Gizmodo