Geçtiğimiz Aralık ayından bu yana NASA’nın Dawn adı verilen uzay aracı Ceres cüce gezegeninin yüzeyine olan en yakın konumunda ve bu süre zarfında çok sayıda ilgi çekici keşifte bulundu. Bunların arasında piramit benzeri bir dağ olan Ahuna Dağları, yansıtıcı tuzların neden olduğu düşünülen son derece parlak noktaları sayabiliriz.
Ceres, Mars ile Jüpiter arasında yer alan asteroid kuşağındaki en büyük cisimdir. Güneş Sistemi’nin eşsiz bir parçası olarak görülen Ceres cüce gezegeni 1801 yılında keşfedildiğinde gökbilimciler tarafından gezegen olarak sınıflandırılmıştı. Ancak sonrada anlaşıldı ki bu cüce gezegenin konumu Mars ve Jüpiter arasında olduğu anlaşıldı. Böylece asteroit olarak sınıflandırılmıştı. Ne var ki, 2006 yılında Plüton’un cüce gezegen olarak sınıflandırılmasıyla Ceres de bu şekilde sınıflandırıldı.
Dawn uzay aracını Ceres’e gönderilmesinde en büyük neden Ceres’in suya sahip olma olasılığı. Üstelik benzer özelliklere sahip Satürn ve Jüpiter’in bazı uydularına kıyasla Güneş’e daha yakın ve böylece buzların erimesinde, yeniden şekillenmesinde Güneş’in rolü olabilir.
Aşağıda yer alan video Ceres cüce gezegeni hakkında oldukça kapsamlı bir şekilde Dawn uzay aracının en düşük haritalama yörüngesi sayesinde elde edildi. Elbette ki bu video Dawn uzay aracı tarafından elde edilen görüntülerden oluşuyor ve yüzey malzemelerindeki belirleyici farklılıkları ortaya çıkarmak için renkler üzerinde oynamalar var. Mavi renkler çukur ve yarıkları gösterirken, kahverengi kilde bulunan minerallere işaret ediyor. Parlak alanlar ise tuz çökeltileri. İşte video:
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Referanslar:
Gizmag
Ceres – Bir Cüce Gezegen: Güneş Sistemi’nin Eşsiz Bir Parçası | KBT Bilim Sitesi