Güneş enerji santrallerinin kurulumunda sınırlı tarım arazilerinin kullanımının önüne geçmek için baraj ve göller üzerine güneş enerji santrallerinin kurulması akıllıca bir yoldur aslında. Özellikle Japonya gibi arazi açısından sıkıntı yaşayan ülkelerde bu tür seçenekler izlenebilecek bir yol. Kaldı ki bu fikir daha önce Fransa’da uygulanmıştır. Japonya’da ise Kyocera şirketi halihazırda Kobe şehri kenarında çalışır durumda üç büyük su üzerinde kurulu güneş enerji santraline sahip. Ancak şimdi yeni bir güneş enerji santralinin inşasına başladıklarını duyurdular. Tokyo civarındaki Chiba şehrinde kurulması planlanan bu güneş enerji santralinin dünyanın en büyük yüzeyn güneş enerji santrali olacağını iddia ediyorlar.
Chiba’da bulunan Yamakura barajı üzerine inşa edilecek enerji santralinin 13,7 MegaWatt güce sahip olacağı belirtiliyor. Bu santral 180 bin metrekarelik bir alanda 51 bin tane Kyocera şirketinin ürettiği güneş pili modülünden oluşuyor. Kyocera şirketine göre bu santral ile elde edilecek elektrik yaklaşık 4970 evin ihtiyacını karşılayabilecek. Üstüne üstlük yıllık 8170 ton karbondioksit emisyonunun da önüne geçilmiş olacak. Bu tüketilen 19 bin varil petrolün atmosfere saldığı karbondioksit miktarına karşılık geliyor.
Dünyanın en büyük yüzen güneş enerji santrali olması beklenen Yamakura barajındaki bu santral 2018 yılının Mart ayında faaliyete geçecek. Ne var ki, doğal bir gölün ya da yapılan bir barajın üzerinde böyle bir tesisin kurulması “temiz enerjinin” karşılığı olup olmadığını sorgulatabilir.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
IEEE Spectrum