NASA’nın Yeni Ufuklar (New Horizons) uzay aracının 9 yıllık-4.82 milyar kilometrelik Plüton yolculuğunda 4 gün 20 saat kaldı. Bu görevi yürüten bilim insanları 8 Temmuz sabahı Plüton’un yeni bir görüntüsü ile uyandılar. Yeni Ufuklar uzay aracının üzerinde yer alan Uzun Menzilli Keşif Görüntüleme (LORRI) kamerası tarafından şimdiye kadar ki en detaylı Plüton görüntüsü elde edilmiş oldu. Bu görüntü 7 Temmuz’da LORRI kamerası tarafından kayda alındığında, uzay aracı Plüton’dan 8 milyon kilometre kadar uzaktaydı. Milyarlarca kilometreye kıyasla bu oldukça yakın!
Bu görüntüdeki açıda merkeze doğru olan alanı Yeni Ufuklar’ın 14 Temmuz’da Plüton’a olan en yakın geçişi sırasında detaylı bir şekilde inceleyebileceğiz. Plüton’un bu tarafında değişik parlaklıklarda üç alan olduğu görülüyor. En önemlisi ekvator üzerinde “balina” olarak bilinen ince uzun karanlık olan bir bölümdür (görüntünün sol tarafında koyu olarak görülen kısımdan bahsediliyor). Diğer alan ise sağ tarafta genişliği 2000 kilometre kadar olduğu ölçülen büyük bir kalp biçimli parlak alandır. Bunların yukarısında orta parlaklıkta bir kutup bölgesi daha var incelenmek üzere bizleri bekleyen.
NASA’nın Twitter adresinden yeni bir fotoğraf daha paylaşıldı: Plüton ve uydusu Charon Güneş’ten çok uzaklarda “yalnızlıklarını paylaşıyorlar”.
Gelecek defa Plüton’un bu kısmını şimdiki gördüğümüzden 500 kat daha iyi bir çözünürlükte görmüş olacağız. NASA Ames Araştırma Merkezi’nden Jeoloji, Jeofizi ve Görüntüleme ekip lideri Jeff Moore’ın da söylediği gibi “Bu inanılmaz olacak!”
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
NASA New Horizons web sayfası