Bilim-kurgu filmlerini hatırlayın, hologramlar içinden geçen kahramanlar ve oluşan ses efektleri… Gerçekte bir ses efekti yok ama bilim-kurgu ile hayalini kurduklarımız gerçekleşiyor zamanla.
Tsukuba Üniversitesi’nden Dijital Doğa Grubu’ndan araştırmacılar laser, ayna ve kameralar kullanarak üç boyutlu, etkileşimli hologramlar oluşturmanın bir yolunu buldular.
Voksel adı verilen ufak ışık düğüm noktalarını içeren hologramları oluşturmak için femtosaniye laserler kullanıldı. Son zamanlarda önemli kullanım alanı bulan bu laserler bir saniyenin katrilyonda birinden biraz daha fazla bir hızda laser atımı üretmektedir. Bu çalışmadaki laser atımları 30-270 femtosaniye aralığındadır. Laserlerin bu kadar hızlı olması ise hologramları dokunmak için güvenli kılıyor. Oluşan görüntüler üç boyutludur ve çözünürlükleri saniyede 200 bin noktaya kadar çıkmakradır. Vokseller ise laserin odaklanan enerjisi havayı iyonize ettiğinde oluşan plazma tarafından yayılan ışıktır. Nasıl deneyimlendiğini de aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:
Peki bu hologramlara dokunmak nasıl bir his? Bunu deneyimleyen bazı kişiler statik şok gibi hissettiren plazma olduğunu düşünseler de bu projenin yürütücüsü Yoichi Ochiai laserin zımpara gibi hissettirdiğini söylüyor.
Şimdilik hologramlar sınırlı. Çünkü uzaysal ışık modülatörün büyüklüğü bu teknolojiyi sınırlıyor ve araştırmacılar daha büyük hologramlar yapmayı planlıyorlar.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
Popular Science