Pillerin çalışma ilkesi kimyasal enerjiyi elektriğe dönüştürme üzerinedir. Bu piller bir kere “kuruduktan” sonra elektriği kimyasal enerjiye dönüştürmek için ters bir süreç uygulamak gerekir – yani şarj etmek. Bunun için de bir elektrik enerji kaynağına ihtiyaç var. Hindistan Bilim Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (IISER)’den araştırmacılar bu elektrik enerji kaynağı için yeni bir alternatif öneriyorlar: Doğrudan ışık ile bir pili şarj etmek! Burada bahsedilen şey güneş pili ile enerji sağlamak değil. Tam aksine adına “foto pil” dedikleri titanyum nitritten yapılma bir anota sahip olan bir pilden söz ediyorlar. Ortamdaki ışık da elektrik üretmek için yeterli.
Aşağıdaki videoda bu prototip pilin nasıl çalıştığını görebilirsiniz:
Bu prototip pil yapay ışık altında 77.8 mAs/g gibi bir kapasiteye sahiptir. Bu küçük bir fanı ya da bir LED’i 30 saniyeliğine çalıştırmaya yetecek kadardır. Daha sonra 30 saniye beklerseniz pil ortamdaki ışıktan kendini şarj edip tekrar ve tekrar çalışmaya devam edecektir. 100 döngü boyunca bu pil deşarj kapasitesini yüzde 70’in üzerinde tuttu. Bu yüzde, pilin kullanışlı ve uzun ömürlü olma konusunda biraz olsun potansiyeli olduğunu göstermektedir.
Araştırmacılar bu tasarımın daha sürdürülebilir ve güvenli pil teknolojisine doğru atılan ilk adım olduğunu söylüyorlar.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
Evan Ackerman, Chemical Battery Can Recharge Itself With Light, IEEE Spectrum, Haziran 2015
Image: Musthafa Ottakam Thotiyl/IISER Pune