Cüce gezegen Plüto’yu giderek daha yakından elde edilen görüntülerle keşfetmeye devam ediyoruz. NASA’nın Yeni Ufuklar uzay sondası sayesinde zaten şimdiye kadar bu küçük uzay kayası hakkında birkaç heyecan verici keşif yaşanmıştı.
Bu uzay aracı Plüto yoluna 2006 yılında çıkmıştı ve enerjisini korumak amaçlı bu yolculuğun önemli bir kısmını uyku modunda geçirmişti. Geçtiğimiz Aralık ayında uyanmış, Plüto ve en büyük uydusu olan Charon’a yaklaşırken elde ettiği fotoğrafları Dünya’ya göndermişti.
Bugün, NASA Yeni Ufuklar uzay sondasından gelen yeni birkaç görüntüyü paylaştı. Sondanın Uzun Menzilli Keşif Görüntüleyicisi (LORRI) ile elde edilen bu görüntüler 12 Nisan ila 18 Nisan arasında çekilmiş. Bir araya getirilen bu görüntülerle de bir kısa film yapılmış. Böylece ortaya çıkan video Plüto ve uydusunun nasıl hareket ettiğini resmetmektedir. Görüntüde, Charon uydusu Plüto’nun etrafında dönüp dolaşmıyor, bunun yerine iki kaya parçası da her 6.4 Dünya gününe karşılık gelen bir süreçte tek bir kütle merkezi etrafında dönüp dolaştıkları anlaşılıyor (aşağıda).
Daha da dikkat çekici olanı Plüto’nun yüzeyinin görülebilir olmasıdır. Yeni Ufuklar’dan elde edilen tüm görüntülerde, Plüto’nun kutbu cüce gezegenin yüzeyi üzerindeki geri kalan alanlardan daha parlak. Bu parlaklığın yansıtıcı özelliğe sahip “kar”dan kaynaklanabileceği düşünülüyor. Böyle bir durumda, başka bir sulu gezegen mi sorusu akıllara gelse de bu karın donmuş azottan oluşabileceği düşünülüyor.
Yeni Ufuklar Temmuz ayında Plüto’ya varmış olacak ve işte bu görüntülerin ne anlama gelmiş olduğu umuyoruz ki anlaşılmış olacak.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
Popular Science