Dünya üzerindeki yaşam formlarında olduğu gibi, galaksiler de ölebilir. Nature dergisinde yayınlanan bir makale çoğu galaksinin boğulma şeklinde öldüğünü öne sürmektedir.
Bir galaksinin yıldız üretme sürecinin durması onun öldüğüne işaret olduğu söylenebilir. Yıldız üretimi yıldız oluşumlarına katılan ağır element veya metallere dönüşen helyum ve hidrojen gibi gazların varlığını gerektirir. Araştırmacılar hem ölü hem yaşayan binlerce yakın galaksiyi araştırdılar ve yaşayan galaksilerde gaz oranına karşı metal oranının az, ölü galaksilerde ise metal oranının çok yüksek olduğu bulundu. Bu dengesizlik galaksilerin kalan helyum ve hidrojenle son birkaç yıldız üretirken yavaşça kendi içindeki gazın tükenmesiyle bir anlamda boğulduğunu gösterir. Bunun tıpkı boğulmakta olan bir kişinin son oksijenini yavaşça kullanmasına benzediği belirtiliyor.
BBC’ye konuşan araştırmacılardan Yingjie Peng bu çalışmanın galaksilerin boğularak öldüğüne dair ilk kesin delil olduğunu söyledi. Buna neyin sebep olduğunu gelecek çalışmalarda bulmaya çalışacaklarını söyleyen Peng, “aslında ölüm nedeni bilinse de esas altındaki yatan nedenin ne olduğu konusunda şüphelerimiz var” dedi.
Kalabalık kümelenmelerdeki birbirine komşu olan galaksilerden biri başka bir galaksiye hayat veren gazı hortumlayabilir. Bu durumda, bizim içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi ve komşusu Andromeda Galaksisi akıllara geliyor. İkisi de aktif ve yıldızlar üretmeye devam ediyorlar. Ama şimdilik… Uzak bir gelecekte ne olacağını kim bilebilir ki? Her iki galaksi de birbirini kolluyor olabilir.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
Popular Science
Image credit: NASA/ESA/A. Gal-Yam (Weizmann Institute of Science)