NASA’nın WISE olarak bilinen Geniş-alan Kızılötesi Araştırma Uydusu’ndan gelen verilere dayanan yeni bir araştırma evrendeki en parlak galaksinin keşfine yol açtı. Bu galaksi WISE J224607.57-052635.0 olarak adlandırılırken 300 trilyondan fazla yıldızı içinde barındırdığı düşünülüyor. Aslında bu durum, böylece, astronomik cisimler için yeni bir grup sınıflandırmasını oluşturuyor: Aşırı Işıltılı Galaksiler (ELIRG).
Aşırı Işıltılı Galaksiler WISE uzay aracı tarafından kızılötesi ışıkta görüntülendi. Ortam büyük galaksileri saklayan yoğun gaz bandları boyunca parlaklığa sahip olduğu için görünür, ultraviyole ve X-ışını spektrumundaki diğer ışık emisyonlarını kesmektedir.
WISE uzay aracı tarafından tespit edilmeden önce, göz kamaştırıcı bu galaksiden gelen ışık 12.5 milyar yıllık etkileyici bir yolculuk yapmıştı. Bu bugün gözlemlediğimiz WISE J224607.57-052635.0 adlı galaksinin antik geçmişinden yani 12.5 milyar yıl öncesinden gelen bir galaktik kalıntıyı gözlemdiğimiz anlamına gelir.
Böylesine akıl almaz sayıda yıldız içermesi nedeniyle astronomlar bu galaksinin merkezinde bir süperkütleli karadeliğin de bulunması gerektiğini düşünüyorlar. Öyle ki, astronomlar böylesine bir olası karadeliğin kütlesinin bizim yıldızımız Güneş’in kütlesinin milyarlarca katı kadar olabileceğini tahmin ediyorlar.
Bu yeni araştırma ile ilgili makale Astrophysical Journal dergisinde yayınlandı.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
Gizmag.com
* Bu yukarıdaki görüntü, 300 trilyondan fazla yıldıza sahip olduğu düşünülen en parlak WISE J224607.57-052635.0 adlı galaksinin bilgisayarda oluşturulan görüntüsüdür. (Credit: NASA/JPL-Caltech)