Hemen hemen her gün çok sayıda “göktaşı enkazı”nın Dünya’nın atmosferine girdiğini düşünürsek, Dünya’nın kirli bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Bu konuda uzay üstüne düşeni yapıyor. Göktaşı enkazı Dünya atmosferine giriş yaparken yanan meteorların küçük parçacıklarından oluşmaktadır. Geriye kalan bu parçacıklar Dünya yüzeyinin 70-100 kilometre kadar yukarısında askıda kalan bir meteor dumanını oluştururlar. Bu meteor tozu bir tür duman parçacıkları gibi oldukça küçüktür. Buna benzer olarak her gün, kuyrukluyıldızlardan ve Güneş Sistemimizin diğer 4.6 milyar yıl yaşındaki parçalarından toz Dünya’nın atmosferi içine düşüyor.
Şimdiye dek, bilim insanları bu tozların uzayda ne kadar olduğunu tahmin etmelerine rağmen bu kozmik tozun ne kadarının Dünya üzerinde toplandığını bilmiyorlardı. Araştırmacılar atmosferimize her gün 0.4 ton ila 110 ton arasında yıldıza ait şeylerin girdiğini tahmin ediyorlardı. Fakat ABD’den bir grup bilim insanının Journal of Geophysical Research dergisinde yayınladıkları son bir makalede Doppler Lidar kullanılarak atmosferdeki sodyum ve demir seviyeleri daha detaylı ele alındı. Doppler Lidar ise atmosferin bileşimindeki değişimlerin ölçülebildiği bir cihazdır. Atmosferdeki sodyumun miktarı atmosferdeki kozmik toz miktarı ile orantılı olması nedeniyle araştırmacılar Dünya’ya düşen tozun asıl miktarının günde 60 ton civarında olduğunu buldular.
Dünya’ya düşen bu kozmik toz şaşırtıcı bir şekilde doğaya/çevreye yararlı olabilir. Kozmik toz atmosferdeki bulutların oluşumunda ve hatta Antarktika kıtasındaki plankton döllenmesinde rol oynamaktadır. Bu ise Dünyamız ve üzerindeki canlı yaşamın dış uzay ile birçok şekilde etkileşimde kalan gerçek bir yaşayan sistem olduğuna dair yeni bir örnek olarak sayılabilir.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
Mary Beth Griggs, 60 Tons of Cosmic Dust Fall to Earth Every Day, Popular Science
Image: Ralph Arvesen, CC by 2.0