Evrendeki en güçlü şeylerden biri ışıltılı mor bir ceket giymişçesine böyle yakalanıyor. NASA’nın Chandra X-ışını Gözlemevi ve Hubble Uzay Teleskobu’ndan verilerin birleştirilmesiyle elde edilen bu görüntüde RX J1532.9 3021 isimli bir galaksi kümesi görülmektedir. Galaksi kümesinin merkezinde ise şimdiye kadar bulunan en güçlü karadeliklerden biri görülüyor. Bu kara delik sıcak gaz ile çevrelenmiştir ve bu nedenle mor gibi görünüyor.
Normalde gökbilimciler bunun gibi yoğun, sıcak gazı yıldızların oluşmasında yer alması için beklerler ama bu defa burada herhangi bir yıldıza dair kanıt bulamadılar. Bunun yerine, araştırmacılar karadeliğin gazı sıcak tutrarak yıldızların oluşmasını engellediğini düşünüyorlar. Basıncın düşmesiyle normalde soğuyarak daha fazla gazın çekilmesiyle trilyonlarca yıldızın oluşması gerekiyordu.
Gökbilimciler daha önce benzer kavitelere sahip karadelikler bulmuş olsalar da bu karadelik Samanyolu Galaksi büyüklüğünde neredeyse!
Bu ve diğer kanıtlar karadeliğin süperkütleli değil de “ultrakütleli” bir karadelik olacağını düşündürmektedir. Kütlesi ise Güneş’in kütlesinden 10 milyar kat daha fazla olabilir. Bu kadar büyük kütleye sahip olması yavaşça döndüğü anlamına da gelmektedir.
Bu karadelik hakkında çalışan araştırmacıların çalışmaları The Astrophysical Journal dergisinde yayınlandı.
Gökhan Atmaca, MSc. facebook.com/anadoluca | twitter.com/kuarkatmaca
Kaynak:
http://www.popsci.com/article/technology/big-pic-ultramassive-black-hole?src=SOC&dom=tw