Bu minyatür uçan makine bir arıdan daha çok bir denizanası gibi hareket ediyor.
New York Üniversitesi’nden Lief Ristroph ve Stephen Childress bir kuş ya da arı değil de denizanası gibi hareket eden bir minyatür uçan makine yaptılar. Bu denizanasının dört kanadının yukarı ve aşağı kanat çırpmasının yerine, bu mikro ornithopterin kanatları bir yüzme hareketinde olduğu gibi kulaç açıp kapanıyor, yani kanatları açılıp kapanıyor daha da yükselmek için.
Uçan makineler genelde arı veya sinek kuşları gibi hayvanların uçuş özelliklerinin taklit edilmesi ile uyarlanıyordu. Tabi böyle durumlarda kuyruk ya da yelkenler gibi “aerodinamik gidericiler” veya kanat hızı ve hareketi için sürekli bir kontrol sistemi doğadaki bu canlılarda bulunmuyor. Uçan bir şeyin hareketi bu eklentiler olmaksızın kararlılığını korumaya izin verebiliyor.
Bu habere konu olan uçan makine geçtiğimiz sonbaharda duyuruldu ve bu makinenin tasarımı ve matematiği Royal Society dergisinde bu hafta incelendi.
Bir denizanası minyatür uçan makinesi sadece 10 santimetre uzunluğundadır, her bir kanatı 8 santimetre uzunluğunda olmak üzere. Bir batarya yerine enerji sağlayan harici bir güç kaynağı kullanılır. Bu makinenin ağırlığı 2.1 gramdır ki, motoru bunun 1.1 gramını oluşturur. Farklı uçuş yolları boyunca kararlı kalmayı başarmak için, araştırmacılar dört kanatı arasında değişik çırpma düzenleri ile kanat düzenini farklı voltajlarda denediler.
Bu uçan minyatür makine bir prototiptir, araştırmacılar bunun mikro bir hava aracına doğru ilk adım olduğunu vurguluyorlar. Gelecekte, küçük ölçek kanatlı hava araçları trafik ve hava kalitesini izlemek amaçlı gözetleme ve keşif görevleri gibi değişik uygulamalarda kullanılabilir.
Bu minyatür uçan makineye ait videoyu da inceleyebilirsiniz:
Gökhan Atmaca, MSc. facebook.com/anadoluca | twitter.com/kuarkatmaca
Kaynak: http://www.popsci.com/article/technology/researchers-create-micro-flyer-swims-air?src=SOC&dom=tw