Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2014 bu yıl ABD’de Las Vegas’ta düzenleniyor ve bu fuarda teknoloji dünyasının son yenilikleri gözler önüne seriliyor. Yüksek çözünürlüklü tabletler, dönüşebilen ultrabooklar gibi ürünlerin yanı sıra sıradışı gelebilecek bir çok yeni ürünün tanıtıldığı bu ortamdan biz de bir çırpıda birkaç ürünü sizlerle paylaşmayı umuyoruz. Bu teknolojilerin neredeyse hiçbirinde ülkemiz adına bir şeyin olmaması da elbette üzücü.
Dünya’nın ilk sürücüsüz servis aracı işte bu CES 2014 etkinliğinde tanıtıldı. Tamamen elektrikle çalışan bu sürücüsüz servis aracı üniversitelerde, kampüslerde, hava alanlarında, trafik yoğunluğunun düşük olduğu yerlerde kullanılabilir.
Bu videoda da Audi’nin en yeni otomobil modelinde far lambalarını laserden yapılması anlatılıyor. Spot Quattro Laser Işığı olarak isimlendirilen bu teknoloji arabanın her iki yanında iki tane ikizkenar yamuk şeklinde far elamanlarını kullanır. En dış halkası ise bir matrix LED ışık demetlerinden oluşur. En iç kısmında da laser ışığını üretmek amacıyla laser diyotları kullanılır. Audi’nin söylediğine göre bu laser demetleri 500 metreye kadar ulaşabilir. Ayrıca LED farlarından parlaklığı iki hatta üç kat daha fazladır.
Intel bu CES 2014’te düzenlediği basın konferansında iddialı bir hedef ortaya koydular: insan duyularına oldukça yakın duyarlılıkta bilgisayar sensörleri yapmak!Bir insan gözü kadar oldukça şaşırtıcı bir ürünü de duyurdular: RealSense 3-D kamera.
Laptoplara ve tabletlere eklenerek kullanılan kamera kızıl ötesi ve renk sensörleri sayesinde görüntülerin derinliğini tarayabiliyor. Bu derinlik tarama ise geçtiğimiz yılın en önemli keşfi olan 3 boyutlu yazdırma işinde oldukça işe yarayabilir. CES 2014’ten işte görüntüler!
İris, gözümüzün rengini veren veren ve saydam katmanın arkasında bulunan damarlı bir bölgedir. Bilim kurgu filmlerinde gizli kapılara veya bölmelere giriş için bazı taramaların yapıldığını görmüşsünüzdür. Aslında bu taramalar iris tanımlaması ile ilgilidir. İris tanımlaması kimlik doğrulama gibi uygulamalar için harika bir şeydir ama bu tür araçların gerçekleştirilmesi oldukça pahalı ya da işlevsiz olabilir. Genellikle de kişisel kullanım için uygun olmaz. Ancak bu iris ile kimlik doğrulamalar için EyeLock ve myris, daha ucuz, daha güzel ve daha basittir. Bu myris zamazingosu bir USB giriş aracılığıyla bilgisayarınıza bağlanır ve Chrome, Mac ile Windows sistemleri üzerinde çalışır. Bir saniyeliğine gözünüzdeki irisi şifreniz olarak kaydetmeniz yeterli. Sonra Facebook hesabınıza, e-posta hesabınıza ve diğer istediğiniz uygulamalara giriş için gözünüzü aygıta tutmanız yeterli. Kolay ve sezgisel. Henüz ne zaman piyasaya çıkacağı konusunda bilgi olmasa da, maliyeti 300 dolardan daha az olan bu ürünün 2014 yılının ikinci yarısında piyasaya çıkması bekleniyor. Bu zamazingo ile ilgili röportaj:
Belki de birçok daha paylaşılması gereken ilginç ve yepyeni teknolojiler var ama biz burada aralarından seçtiklerimizi paylaştık. Google’de CES 2014 araması yaparak daha fazla teknoloji hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca | facebook.com/anadoluca
Kaynaklar:
- http://www.popsci.com/article/gadgets/ces-2014-intel-shows-its-depth-detecting-camera
- http://www.extremetech.com/extreme/174375-ces-2014-audis-laser-headlamps-will-definitely-make-slow-traffic-move-over-when-you-flash-the-brights