Yılan balıkları öldürücü derecede bir acı veren elektriği atan/kullanan tek canlılar değildirler. Aslında bunların tümü deniz canlıları da değildir. İşte bu elektriği kullanan canlılardan bazıları:
Derin deniz mikropları: Okyanusun altında, bu yaşayan “canlı bataryalar” yaşadıkları metaller üzerinde elektronları iletirler.
Doğu eşek arısı: Eşek arısının dış iskeletindeki kahverengi pigmentler gün ışığını tuzaklarken, sarı dokular da gün ışığını elektrik enerjisine dönüştürür. Kimse de bunun nedenini bilmiyor.
Filburnu (elephantnose) balığı: Elektrik sinyalleri balığın spinal sinirlerinden hareket eder ve kuyruğunun yakınlarında olan elektrik hücrelerini uyarır ve böylece balığın navigasyon/yön tayini için kullandığı bir elektrik alan üretir.
Elektrikli kedi balığı: Yayın balığı olarak da bilinen bu balık bir saatte bir bilgisayarı çalıştırmaya yetecek kadar elektriği üretebilir ve bunun bir şok olarak kullanıp avını sersemletir.
Çekiç kafalı köpek balıkları: Çekiç kafalı köpekbalıklarının vücutlarının içinde Lorenzini’nin ampülleri de denilen kendi elektrotepki organlarından yüz binlercesi var ve bunlar herhangi bir diğer hayvan arasındaki en büyük elektrik hassasiyeti anlamına gelir (bir voltun milyarda birinin yarısındaki bir elektriksel sinyali algılayabilirler). Bu köpekbalıklarının geniş yüzey alanları sayesinde bu elektrotepki organlarını daha etkili bir şekilde avlarını bulmak için kullanabilirler.
Çekiç kafalı köpekbalıklarının Dünya’nın manyetik alanı içinde okyanus akıntılarını algılayarak kendilerini yönlendirmek amacıyla bir tür GPS gibi kendi iç algılama aygıtları olarak da bu elektrotepki organlarını kullanırlar.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca | facebook.com/anadoluca
Kaynaklar:
- Rose Pastore, Electric Animals That Aren’t Eels, Popular Science
- http://www.wellhome.com/blog/2010/04/whg-36-ten-animals-that-use-electricity-to-survive/