Bugün, 9 Mayıs 2016 tarihinde Merkür’ün Güneş’in önünden geçişi gerçekleşmiş olacak, hatta ülkemizden gözlenmesi yazının yazıldığı anlarda başlamak üzere. Nadir olarak gerçekleşen bu geçiş hava durumunun izin verdiği ölçüde Dünya üzerinde çoğu yerde görünebilir durumda olacak.
Daha önce 2006 yılının Kasım ayında gerçekleşen bu gök olayı ülkemizde gözlenememişti ancak bugün ise ülkemizden saat 14:11 itibari ile kısmen gözlenebilecek. Gün batımına kadar gökbilim severlerin bu olayı gözlemleme şansı var. Eğer bugün gözlemleme imkanı bulamazsanız sonraki geçiş 2019 yılında olacak.
Sadece Doğu Asya, Japonya, Endonezya, Avustralya ve Yeni Zelanda’da yaşayanlar bu geçişi takip edemeyecekler. Ülkemizle birlikte Doğu Avrupa, Batı Asya ve Afrika’dakiler bu geçişi gün batımına kadar izleyebilecekken, geçişin tamamını Brezilya gibi bazı Güney Amerika ülkeleri ile ABD’nin doğu kıyısında yaşayanlar gözlemleyebilecek. Bununla ilgili aşağıdaki görseli inceleyebilirsiniz.
Elbette ki Merkür Geçişi’ni gözlemlemek için Güneş’e doğrudan bakmak oldukça tehlikelidir. Bu nedenle amatör gökbilimcilerin üniversite ve rasathanelerde düzenlenen etkinliklere katılarak bu geçiş gözlemini yapmalarını öneririm.
Hava durumunun izin vermediği bir durumda ya da gözlemin gerçekleşemeyeceği yerlerde yaşayanlar Merkür geçişi ile ilgili NASA’nın Güneş Dinamik Gözlemevi SDO’dan gelecek görüntüleri gün içinde www.nasa.gov/transit adresinden takip edebilirler. Veya aşağıdan da izleyebilirsiniz,
Broadcast live streaming video on Ustream
Son olarak, 8 Kasım 2006’da gerçekleşen Merkür Geçişi ile ilgili şu videoyu paylaşıyorum,
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Referanslar:
NASA.gov
Space.com