Bu hafta Swiss Medical Weekly dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre Alzheimer hastalığı bulaşıcı olabilir. Ölüm sonrası yapılan 30 beyindeki analiz ile Alzheimer’ın bulaşıcı olabileceğine işaret eden bir teoriyi destekleyici bulgular elde edildi.
Araştırmacılar dayanıklı küçük protein parçacıkları olan bulaşıcı prionların neden olduğu bir beyin bozukluğu hastalığı olan Creutzfeldt-Jakob hastalığından ölen yedi hastanın beyinlerini incelediler. Hastaların ölümlerinden onlarca yıl önce, bu yedi hastanın beyin dokusunu ve omuriliği çevreleyen dokunun en kalın ve en dıştaki katmanı olan sert zarı nakil ile almışlardı. Bu kalın zar ise omuriliği korumaktadır. Görünen o ki, büyük olasılıkla zamanla gelişmek için Creutzfeldt-Jakob hastalığına neden olan prionlar nakille birlikte geliyorlar.
Bu beyinlerden beşinde ise araştırmacılar Alzheimer hastalığının kanıtını gördüler. Bu kanıt ise beyin fonksiyonlarını yavaşlatan beta amyloid adı verilen bir protein kompozitinin plak benzeri yapıtaşlarıdır. 28 ve 63 yaşları arasında ölen hastalar bu tarz plakların gelişmesi için çok genç yaşta oldukları düşünüldüğünde bu plakların başka şekilde oluştuğunu öngörüldü.
Araştırmacılar Creutzfeldt-Jakob hastalığından ölen ama sert zar nakli yaptırmayan hastaların beyinlerini karşılaştırdıklarında, bu hastaların beta amyloid plaklarına sahip olmadıklarını buldular. Bu bulgular, araştırmacılara beta amyloid plaklarının Creutzfeldt-Jakob hastalığına neden olan prionlarla birlikte nakil sırasında geldiğine işaret etmekte.
Yine de araştırmacılar prion ve plakların bulaşıcı olmadığını vurguluyorlar. Normal koşullar altında Creutzfeldt-Jakob ve Alzheimer hastalığı bulaşıcı olmayabilir. Ancak bu çalışma Alzheimer’ın nakiller yoluyla bulaşabileceğine dair kanıtlar sunmaktadır. Elde edilen bu bulgular daha büyük ölçekteki çalışmalarla desteklenmesi gerekiyor. Diğer taraftan bu tür araştırmacılar Alzheimer’ın altında yatan nedenleri bilim insanlarının daha iyi anlamasında yardımcı olabilir, bu da hastalık için daha iyi tedavilerin geliştirilmesi anlamına geliyor.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Referanslar:
Popular Science
https://en.wikipedia.org/wiki/Creutzfeldt–Jakob_disease
https://en.wikipedia.org/wiki/Alzheimer%27s_disease
https://tr.wikipedia.org/wiki/Dura_mater