Karbon nanotüpler son birkaç on yıldır çok sayıda araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu karbon nanotüpleri inceleyen araştırmacılar bu malzemelerin bozulmuş eti tespit edebilen küçük sensörlerden uçaklar için anti-buzlanma kaplamalara kadar değişik amaçlarla kullanılma potansiyelini belirliyorlar. Bunlara bir yenisi daha eklendi, MIT’de yapılan bir araştırma karbon nanotüplerin ufak biyoparçacıkları yakalayabilme potansiyelini ortaya çıkardı.
Araştırmacılar tespiti zor molekülleri algılamak için karbon nanotüp dizisi veya “ormanı”nın kullanıldığı yeni bir yöntem geliştirdiler. Bu yöntem belirli virüsleri de içeren çok küçük parçacıkları yakalamak için karbon nanotüpleri kullanmaya olanak tanımaktadır.
Karbon nanotüplerin yüzde 99 gözenekli olmasını bir avantaj olarak kullanan araştırmacılar bir mikroakışkan aygıt içinde yüksek geçirgenliğe sahip üç boyutlu oluşumları içeren karbon nanotüplerden yapılma tıpkı bir ormandaki ağaçlara benzeyen dizilişler elde edebildiler. Bu karbon nanotüp dizilişleri yüklü polimer çözeltileri ile kaplanması belirli parçacıkların tuzaklanabilmesini sağladı. Dolayısıyla nanotüplerin kimyasal olarak işlenmesiyle seçilen moleküllerin yakalanması ayarlanabilir gibi görünüyor.
Test aşamasında, araştırmacılar prostat spesifik antijenine bağlanmış antikorlu nanotüpleri hazırladı. Kaplanmış karbon nanotüp dizilişlerinin kaplanmamış dizilişlerden yüzde 40 daha fazla antijeni tuzakladığı bulundu.
Araştırmacılar karbon nanotüplerin son derece yüksek çok yönlü doğası sayesinde nanotüp dizilişlerin oldukça kullanışlı bir araç olacağını belirtiyorlar. Bu gelişmeler de 100 nanometreden daha az genişliğe sahip eksozom olarak adlandırılan ufak biyoişaretçilerin hedeflenmesinde karbon nanotüplerin etkili olabileceğini gösterdi.
Bu araştırmanın bulguları Journal of Microengineering and Nanotechnology dergisinde yayınlandı.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
http://www.gizmag.com/mit-carbon-nanotube-forest-array/41015/
Image Credit: MIT