EasyMile isimli bir Fransız firması tarafından geliştirilen sürücüsüz otobüsler artık ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bir iş alanında ve Singapur’da bir parkta servis aracı olarak faaliyete geçti. EZ10 adı verilen bu model tamamen otonom bir şekilde çalışırken bir direksiyonu bile bulunmamaktadır. Şirkete göre 2017 yılında 100 ila 200 EZ10 modeli sürücüsüz otobüs daha faaliyete geçecek.
EZ10 sürücüsüz otobüs modeli hava alanları, şehir merkezleri ve iş alanları gibi sınırlı alanlar içinde servis aracı gibi çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. 12 yolcu kapasitesine sahip bu sürücüsüz otobüs tamamen elektrik ile çalışmaktadır ve sekiz saat içinde tamamen şarj edilebilen bir lityum-iyon bataryası kullanmaktadır. Dolu batarya ile 12 saat çalışabilmekte ve 80 kilometre de menzile sahiptir. Ortalama seyir hızı saatte 20 kilometre iken en yüksek hız saatte 40 kilometredir.
EZ10 bir tren ya da tramvay gibi ray sistemine sahip değildir. Bunun yerine, bir rota ya da “sanal hat” aracın takip etmesi için oluşturulur ve sürücüsüz otobüs bunu bir döngü halinde devam ettirir. Engelleri algılama/kaçınma teknolojileri kullanan EZ10 bu konuda güvenlidir. Yolunu bulmak için elde ettiği veriler video, Diferansiyel Küresel Konumlama Sistemi (İng. DGPS) ve odometri sensörleri (zamanla olan konum değişimlerini tahmin etmek için) ile sağlanır.
Sürücüsüz olması akla hacklenebileceğini de getirmektedir. Bu konuda şirket EZ10’un bu tür hackleme girişimlerine karşı korunaklı olduğunu belirtiyor.
2016 yılında bu sürücüsüz otobüslerin Finlandiya, Fransa, İtalya, İspanya ve İsviçre’de kullanıma sunulacağı da belirtiliyor.
Şirketin hazırladıkları videoyu aşağıdaki gibi izleyebilirsiniz
Bu konu ilginizi çektiyse, İngiltere’de 18 ayda yapımı tamamlanan iki kişilik kendini süren araç Luth Pathfinder da ilgi çekici olabilir. Oxford Üniversitesi’nin Mobil Robotik Grubu tarafından hazırlanan bu otonom kontrollü sistem EZ10 ile benzer amaçları taşıyor. En yüksek hızı ise saatte 24 kilometredir. Detaylı bilgiler için Gizmag’daki habere bakabilirsiniz.
Bu sürücüsüz “elektrikli otobüsler” çok yaygın kullanım alanlarına sahip olabilirler. Ülkemizde de kullanılabileceği yerler muhakkak olacaktır, tema parkları, üniversite kampüsleri, iş kampüsleri vb gibi. Benim korkum, bu teknolojiyi burada inşa edebileceğimiz paraları EasyMile gibi şirketlere vererek satın alınması. Ülkemizde bu tür teknolojileri hayata geçirebilecek birikimin olduğunu düşünüyorum. Bilkent, İTÜ, Hacettepe gibi kampüslere sahip üniversiteler kendi teknoparklarında sürücüsüz otobüs üretimine başlayabilirler ve ilk kullananlar da kendileri olabilirler. Sonra yurt içi ve yurt dışında oluşacak pazarda yer almak mümkün olabilir. Elbette daha iyisini yapmak gerekiyor!
Kaynaklar:
http://www.gizmag.com/easymile-ez10-driverless-bus/39891/
http://www.gizmag.com/lutz-pathfinder-public-presentation/39442/