Japonya Aerouzay Keşif Ajansı JAXA tarafından gerçekleştirilen yeni bir çalışma evren iki ila dört milyar yıl yaşında iken en büyük yıldıztan insan ırkına dek herşeyi oluşturmada kullanılan elementlerin evrenin geniş bir bölümünde eşit olarak yayıldığını öne sürüyor. Bu çalışma Dünya’dan yaklaşık 54 milyon ışık yılı uzaklığında ve 2000’den fazla galaksi içeren Başak (Virgo) Galaksi Kümesi olarak bilinen muazzam bir galaksi yapısı üzerinde durmaktadır.
JAXA’nın uzun süredir çalışan X-ışını teleskobunun bozulmasının ardından yerine Suzaku X-ışını uydusunun yaptığı gözlemlerden elde edilen verilerle bu çalışma gerçekleştirildi. Gerekli gözlemleri yapmak için, Suzuka uydusu Başak Galaksi Kümesi’nin merkezinden uzanan her biri 5 milyon ışık yılı genişliğindeki dört koluna hedeflendi.

Başak Galaksi Kümesi’ne dört koluna ait Suzaku’nun elde ettiği görüntü
Bu galaksi kümesi şimdiye kadar keşfedilen en parlak ikinci kümedir ve çalışma için eşsiz bir kaynak olmuştur bu nedenle. Böylesine büyük bir kozmik yapının incelenmesi gökbilimcilere evrenin tümünün kimyasal yapısını tahmin etmede önemli kolaylıklar sağlar.
Suzuka’nın topladığı veriler bu geniş alan boyunca hem ağır hem de hafif elementlerin izlerinin eşit olarak dağıldığını ortaya çıkardı.
Bu çalışmaya göre element oranları Güneş’i içeren Samanyolu’ndaki yıldızların kimyasal yapısı ile oldukça tutarlıdır. Bu evrenin kimyasal bileşiminin son derece iyi bir şekilde karıştığını ve bizim galaksimizi bileşimini belirleyen mekanizmalar ve süpernova oranlarının evren boyunca etkili olduğunu söylemektedir.
Bu çalışmanın bulgularına ait detaylar The Astrophysical Journal dergisinde yayınlanmıştır.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
NASA.gov, Ekim 2015
Görsel, NOAO/AURA/NSF