Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, azot dioksit (NO2) temelli hava kirliliği her yıl 7 milyon insanın ölümüne katkı sağlıyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar risk altındadır. Avustralya’nın RMIT Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırma sayesinde akıllı telefonunuzda bulunan bir sensör ile etrafınızdaki olası bir tehlikeli NO2 seviyesi olduğunda uyarılmanız mümkün olabilir.
Prof. Kourosh Kalantar-zadeh’in öncülük ettiği bir araştırma grubu tarafından geliştirilen bu sensör havadaki NO2 moleküllerini soğurabiliyor. Ultraince kalay disülfit pullar (İng. flake) üzerindeki moleküllerin miktarının analiz edilmesiyle, bu sensör etrafımızdaki atmosferin içerdiği gaz konsantrasyonunu belirleyebilir.
Kalay disülfit aynı zamanda vernik pigmenti olarak da kullanılır ve özellikle azot dioksit moleküllerini doğal olarak çekme özelliğine sahiptir. Bu durum diğer gaz moleküllerini göz ardı ederken sadece azot dioksiti yüksek hassasiyetle algılayabildiği anlamına gelmektedir.
Bu yeni geliştirilen yöntem hem maliyet açısından düşük hem de bu tehlikeli gazı algılamada günümüzde kullanılan sensörlerden daha iyi çalışıyor.
Bu çalışma RMIT Üniversitesi ile Çin Bilimler Akademisi arasındaki işbirliği ile gerçekleştirilirken ABD’deki California Üniversitesi’nden bilim insanları da fosil yakıtların yanmasıyla açığa çıkan NO2 moleküllerini algılayabilen bir kompakt sensör geliştiriyor.
Yakın gelecekte akıllı telefonlarda yükleyeceğimiz uygulamalar sağlığımızı tehdit eden birçok şeye karşı tedbir almamızda yardımcı olabilecek.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
Smartphones may soon detect air pollution, Gizmag, Ekim 2015