NASA’nın Yeni Ufuklar (New Horizons) uzay aracının yeni gönderdiği fotoğraf Plüton’un yüzeyinden 77 bin kilometre yukarıdan elde edilmiş ve bu inanılmaz görüntülere göre Plüton’un kalp biçimli bölgesi düşündüğümüzden daha garip. Adeta bu fotoğraflar gizemli uzaylı dünyasını ortaya çıkarıyor. Üç gün önce gerçekleşen en yakın geçişten sonra bugün (17 Temmuz), NASA Plüton’un yüzeyine ait bu en yakın çekim görüntüsünü paylaştı. Ancak henüz 12 bin 500 metrelik en yakın geçişe ait görüntülerin paylaşılmadığını da belirtmeliyim.
Her neyse, bu son görüntü Plüton’un Güney Yarımküresi’nde yer alan kalp biçimli bölgenin iç yapısının neye benzediğine dair nefes kesici bulguları ortaya çıkardı: bu bölge 19 kilometre boyunca uzanan büyük pürüzsüz geniş bir ovaya benziyor. Ancak düz ova tepecik ve vadilerle sınırlanıyor. Bu kratersiz ama olası erozyon gibi aktivitelerin olduğu Plüton yüzeyi Güneş Sistemi için çok genç bir yapıya sahip gibi görünüyor, belki de 100 milyon yıl kadar.
Son yazılarımızda Plüton’un kalbinin olarak gördüğümüz bölgenin Tombaugh Regio olarak adlandırıldığını söylemiştik. İşte Tombaugh Regio içindeki buzul dağının olduğu kısmın kuzeyinde kalan donmuş bölgeye ait paylaşılan fotoğraf aşağıdaki gibi görülüyor. Az önce söylediğimiz gibi geniş bir ova ancak bazı kısımlarda çöküntüler ya da tepeler var. Bunlar da bu ovayı sınırlayan yerler olarak göze çarpıyor.
Sputnik Planum adı verilen bu ovalar hafta içinde sözünü ettiğimiz 3500 metreye kadar yükselen buz dağlarına oldukça yakın ve bu ovalar için NASA aşağıdaki videoda olduğu gibi bir animasyon hazırlamış,
Ayrıca bu bölgede karbonmonoksit buzunun varlığının da ortaya çıkarıldığını belirtmeliyim. Bu konuyu gelecek yazılarımızda ele alabiliriz.
Kraterlerin olmadığı bu geniş düz ovalar bilim insanlarını oldukça şaşırttı. Yeni gelen verilerle Plüton’un nasıl bir yapıda olduğunu çözmeye bir adım daha yaklaşacağız.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
http://www.popsci.com/plutos-heart-shaped-landscape-weirder-thought?src=SOC&dom=tw