MIT fizikçileri bir radyoaktif gazdaki tek elektronları belirleyebilen yeni bir masaüstü parçacık dedektörü geliştirdiler.
Gaz bozundukça ve elektronları çıkardıkça, bu dedektör bir manyetik şişede bu elektronları tuzaklamak için bir mıknatıs kullanır. Sonra bir radyo anteni birkaç milisaniye boyunca elektronların kesin aktivitesini eşleştirmek için kullanılan elektronlar tarafından yayılan çok zayıf sinyalleri yakalar.
Pasifik Nortwest Ulusal Laboratuvarı, Washington Üniversitesi ve California Üniversitesi’ndeki araştırmacılarla çalışan MIT’deki araştırma grubu kripton gazındaki 100 binden fazla birbirinden ayrı elektronun aktivitesini kaydettiler.
Elektronların çoğu karakteristik bir düzende davrandıkları gözlemlendi: Radyoaktif kripton gazı bozundukça, bu gaz elektronlar yayar. Bu elektronlar tükenmeden önce temel bir frekansta titreşmektedir. Bu frekans bir elektronun radyoaktif gazdaki bir atoma tekrar ne zaman vurursa ortaya çıkmaktadır. Bir elektron dedektörde çok sayıdaki atoma karşı masa tenisi topu gibi gidip geldikçe, elektronun enerjisi de basamak şeklinde bir düzende görünür.
MIT Fizik Bölümü’nde Doç. Dr. Joe Formaggio çalışmaları hakkında şunları söyledi, “Biz tam olarak elektronun frekansını görüntüleyebiliriz ve biz bu elektronu anlık olarak radyo antenimizde görebiliriz.”
Araştırmacılar çalışmalarını Physical Review Letters dergisinde “Single-Electron Detection and Spectroscopy via Relativistic Cyclotron Radiation” başlığı ile yayınladılar.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
http://www.nanowerk.com/nanotechnology-news/newsid=39826.php