Einstein Papers Projesi ile toplanan 5000’den fazla döküman şimdi ücretsiz olarak internetten erişilebilir durumda.
Albert Einstein’ın hayatını okuyan pek çok kişi bilir ki, o 20’li yaşlarında sadece tek bir yılda fotoelektrik etkisi, Brownian hareketi, özel görelilik ve mc2‘yi açıklayan makalelerini yayınlamıştı. 30’lu yaşlarında ise 1. Dünya Savaş’ını yaşadı ve bu sırada genel görelilik teorisini ortaya attı. 40’lı yaşlarının başında Nobel Ödülü’nü kazanmıştı.
Bugün Einstein’ın hayatının bu dönemlerine yönelik yeni nesillere yeni bir pencere açılmış oldu. Princeton Üniversitesi Basın bürosu Caltech’te yer alan Einstein Papers Projesi ile birlikte çalışarak Einstein’ın ilk 44 yılına ait 5000’den fazla dökümanın çevrimiçi olarak erişilmesini sağladı.
Orjinal dilinde olan belgelerin bir çoğu İngilizce’ye tercüme edilirken bu belgeler genellikle bilimsel makaleler, çalışma arkadaşlarına gönderdiği ve kendisine gelen profesyonel mektuplar, ailesinden kişisel notları içeriyor.
Einstein’ın Nobel Ödülü aldığı fotoelektrik etkisi üzerine olan makalesi, özel görelilik üzerine olan makalesi, genel göreliliği açıkladığı makalesi ve Amerika Birleşik Devletleri’nde verdiği ilk o ünlü dört dersine ulaşabilirsiniz – linklere tıklayarak.
Ayrıca Einstein’ın gelecek planları hakkındaki yazdıklarını okumak ister misiniz? Nobel Ödülü’nü kazandığına dair bilgilendirmenin olduğu telgrafı da internete aktarmışlar. Max Planck’a yazdığı bir mektubu da şuradan okuyabilirsiniz.
Princeton Üniversitesi Basın bürosunun bu projeye devam etmeyi planladığı ve yeni dökümanlarla sayının yaklaşık 30 bini bulacağı söyleniyor.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
http://www.symmetrymagazine.org/article/december-2014/einstein-papers-go-digital