Hazırlıklar tamamlanmak üzere. Tarihi ana az bir süre kaldı. Tam 10 yıldır süren yolculuğunun sonunda Rosetta uydusu 67P/Churyumov-Gerasimenko isimli kuyrukluyıldızın tam da üzerine inmek üzere. Bu daha önce hiç yaşanmamış bir olay, bilim kurgu filmlerinde bir aksiyon macerası olarak görebileceğimiz bu görev 12 Kasım Çarşamba günü başarılmak üzere.
Avrupa Uzay Ajansı ESA 11 Kasım 2014’te bu tarih iniş öncesi kritik sistemlerin son kontrollerinin yapıldığını açıkladı. Uçuş yöneticileri Rosetta’nın taşıdığı Philae isimli sondasının derin uzaydaki bu kuyrukluyıldız üzerine yörünge aracından iniş yapmadan önce dört kontrolünden ilkinin tamam olduğunu belirttiler. Buna binaen ayrıca Almanya’daki misyon kontrol merkezinden ESA sözcüsü “Uydunun mükemmel bir yörüngede” olduğunu söyledi.
Diğer üç iniş izni/kontrol için değerlendirmelerin önümüzdeki saatlerde devam edeceği belirtiliyor.
Philae sondası 100 kiloluk bir bilim laboratuvarıdır. Bu laboratuvar 10 yıl önceki teknolojik imkanlarla oluşturulmuş ve 10 yıl sonra hareket etmekte olan bir kuyrukluyıldızın üzerine iniş yapmak üzere.
Dünya’dan şimdi yarım milyar kilometreden daha fazla uzakta olan 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızı Güneş’e doğru hızla yaklaşmakta. Philae sondasının tasarımlanma amacı Rosetta ana gemisinden ayrılarak bu kuyrukluyıldıza iniş yapmak.
Astrofizikçiler Philae sondasının tehlikeli iniş misyonundan hayatta kalarak kuyrukluyıldız üzerindeki buz ve tozu analiz etmesi için elindeki 10 deney aleti kitini kullanmasını umuyorlar. Böylelikle Güneş Sistemi’ni oluşturan 4.6 milyar yıl önceki zamanından kalan bu malzemeler Güneş Sistemi’nin kökenine dair yeni anlayışlar sunabilir.
Örneğin, Dünya üzerindeki yaşamın yapıtaşları olan karbon moleküllerini ve okyanuslardaki suyu Dünya emekleme döneminde iken kuyrukluyıldızların getirdiği ile ilgili bir teoriyi onaylayabilir ya da yanlışlayabilir.
İnişin nasıl gerçekleşeceğine dair ESA’nın hazırladığı videoyu izleyebilirsiniz.
Rosetta ile Philae sondasının ayrılması Çarşamba günü saat 10:35 gibi gerçekleşmesi bekleniyor. Bundan yaklaşık 7-8 saat sonra Philae sondası kuyrukluyıldıza “ilk dokunuşu” gerçekleştirmesi umuluyor. Tüm bunları canlı yayında izleyebilirsiniz, işte bağlantı linki:
http://new.livestream.com/esa/cometlanding Veya web sitemizden güncellemeleri takip edebilirsiniz (hemen aşağıda).
Diğer detaylara da şu yazıdan ulaşabilirsiniz.
Güncellemeler
Saat 11:00 – Philae sondası başarıyla Rosetta uydusundan ayrıldı ve şimdi Güneş’e doğru yaklaşan 67P kuyrukluyıldızı üzerine serbest düşüşte.
Saat 16:30 – Philae sondasından ilk fotoğraf geldi…
Saat 16:50 – Yörüngedeki Rosetta uydusunun kamerasından Philae sondasının ilk görüntüsü Dünya’ya ulaştı…
Saat 18:05 – Philae sondası kuyrukluyıldızla “ilk temas” gerçekleşti!
Saat 18:09 – ESA yetkilisi Philae sondasının 67P kuyrukluyıldızı üzerine başarıyla “oturduğunu” söyledi. Böylece bu zorlu, tehlikeli “serbest düşmenin” başarıyla tamamlandığı resmen açıklanmış oldu. 6 milyar kilometrelik yolculuk, onlarca yıl süren emek ve çabanın sonunda bir kuyrukluyıldızın yapısını “doğrudan” çözmenin ilk adımı başarıyla tamamlanmış oldu. Şimdi analizler yapılacak, veriler elde edilecek, sonuçlar yorumlanacak. Güneş Sistemi’nin kökenine dair anlayışımızın gelişimi devam edecek. Bu insanlık tarihindeki önemli anlardan birini bizimle takip ettiğiniz için teşekkürler 🙂
Saat 20:30 – Rosetta uydusu 67P kuyrukluyıldızının 3 kilometre yukarısından bir fotoğraf paylaştı…
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynaklar:
http://phys.org/news/2014-11-hurdle-comet.html
http://isutr.org/insanlik-icin-kucuk-bir-adim-daha-rosetta-67p-kuyruklu-yildizina-iniyor/