(10199) Chariklo ile tanışın. Çapı 150 kilometreden biraz daha fazla olan bir asteroit benzeri bir gök cismi olan (10199) Chariklo Jüpiter ve Neptün arasında Güneş’in etrafında bir yörüngeye sahip. Ancak onu özel kılan ve diğer asteroitlerden ayıran bir şey var: Halkalar! Tıpkı Satürn gibi bu gök cisminin de halkaları var.
Bu Güneş Sistemi’mizde Jüpiter, Satürn, Üranüs, Neptün gibi dev gaz gezegenlerinin yanı sıra ilk kez oluyor. Chariklo aslında hem asteroit özellikleri hem de kuyruklu yıldız özelliklerine sahip bir gök cismidir. Bu durum da onu bir parça gizemli yapıyor. Asteroitler ve kuyruklu yıldızlar nerede oluştukları ve neyden yapıldıklarına göre birbirlerinden ayrılırlar. Chariklo bu tür iki tür özelliklere sahip olan gök cisimlerinin en büyüğü ve bundan dolayı onun asteroide benzeme olasılığı daha fazla.
Astronomlar Chariklo’nun 7 kilometre ve 5 kilometre genişliklerinden yoğun ve ince iki halkaya sahip olduğunu düşünüyorlar. Halkalar arasındaki boşluk da yaklaşık 8 kilometre uzunluğunda olabilir. Halkaların çoğunlukla buzdan oluştuğu da tahmin ediliyor.
Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Şili’deki teleskoplardan 3 Haziran’da yapılan gözlemlerle uluslararası bir astronom grubu Chariklo’nun şeklini ve büyüklüğünü tam olarak belirledi. Çalışmalarını ise Nature dergisinde yayınladılar.
Bu çalışma ise Chariklo gibi diğer asteroit benzeri gök cisimlerinin de halkalara sahip olup olmadığı sorusunu akıllara getiriyor. Bu nedenle, gelecekte bu alanda çalışmaların devam edeceği beklenebilir.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca
Kaynak:
http://www.popsci.com/article/technology/first-asteroid-object-discovered-rings