Bu beyefendinin bacağına olanlardan Wuchereria bancrofti paraziti sorumludur. Lenf damarlarını tıkayarak aşırı şişkinlikler oluştururlar. Bu hastalık, fil hastalığı (elefantiasis) olarak adlandırılmaktadır. Özellikle tropikal bölgelerde rastlanır.
Wuchereria bancrofti parazitlerinin dişi bireyleri, ürettikleri larvaları kana ve lenfatik sisteme salarlar ancak larvalar burada direkt olarak gelişmezler. Periferik damarların içerisine doğru ilerlemeye başlarlar. Larvaların bu hareketiyle, vektörlük yapan sivrisineğin aktivitesi arasında zaman bakımından belirgin bir uyuşma vardır. Vektörümüz sivrisinek, konakçı bireyden kan emmesiyle kandaki larvalar sivrisineğin midesine geçer. Hay aksi!… larva larva deyip duruyorum bir Wuchereria bancrofti dişisi bu yazıyı okuyabilseydi eğer bana çok kızardı çünkü bu dönemde larvaların özel bir isimleri vardır, “mikroflaria larvaları”.
Bu annelerinin el bebek gül bebek ürettiği mikroflaria larvaları, sivrisineğin midesinden göğüs kaslarına doğru göç eder. Burada iki defa deri değiştirdikten sonra tekrar sivrisineğin hortumuna gelip beklemeye başlarlar. Vektörümüz bayan sivrisinek, (bayan diyorum çünkü sivrisineklerin yalnızca dişileri kan emer. Erkekleri biraz vejetaryen takılıp meyve ve bitki suyu içerler) acıkıp da beslenmek için bir insandan kan emdiğinde mikroflaria larvaları insana geçer ve lenf damarlarına gelip burada bir deri değişimi daha gerçekleştirirler. Artık beslenme adapları bizim için hiçte iyi olmayan birer ergin olmuşlardır.
Fil hastalığına, fazla derinin cerrahi yolla alınmasıyla birlikte ilaç tedavisi de uygulanarak müdahale edilir.
Kevser Yetimoğlu
Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü
Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:Elephantiasis.jpg
*Dikkat: Bu yazı bir tedavi bilgisi içermiyor. Bir rahatsızlığınız var ise, mutlaka bir hekime danışınız.