Nanodamlacıklar ile kanser ilaçları bir gün damarlarımızda gezinebilecekler.
Tümör tedavisi ve görüntülemesinde bir gün kullanılabilecek bir teknik Twente Üniversitesi, Erasmus MC Üniversitesi ve TU Delft Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından elde edilen yeni anlayışlar sayesinde geliştirilebilir.
Bu üç üniversiteden araştırmacılar bir ultrason atımı ile nanodamlacıkların nasıl buharlaştığının uzun süredir süren gizemi sonunda çözüldü. Araştırmacıların bulguları geçtiğimiz ay Proceedings of the National Academy of Sciences‘da yayınlandı.
Bu görüntüleme yöntemi insan vücuduna enjekte edilebilen perflüorokarbon denilen bir özel sıvıdan oluşan nanodamlacıklar temelli çalışmaktadır. Bu damlacıklar damar sisteminin dışına taşınabilir ve tümör hücreleri arasındaki boşluğa girebilirler. Görüntüleme yönteminin altında yatan temel fikir ise bu tür damlacıkların şiddetli bir ultrason atımı ile aktif edilmesidir. Bu ses damlacıkların buharlaşmasına neden olur. Bu sırada da ultrason görüntüleme cihazı kullanılarak oluşan küçük gaz kabarcıkları izlenebilir.
Aynı yöntem damlacıklar tarafından tümör içine taşınan toksik ilaç verme işlemi için de kullanılabilir. Bu vücudun geri kalan kısmındaki sağlıklı doku üzerine herhangi bir zarar verici yan etki de yapmaz üstelik. Bir anlamda lokalize olmuş, kontrol edilebilir bir tür kemoterapi aslında bu şekilde uygulanıyor.
Bu teknik hala emekleme aşamasındadır. Bu nanodamlacıkları buharlaştırırken sesin genliğini çok yüksek olmasını gerektiren önemli bir problem söz konusu şu an.
İşte bu habere konu olan yeni araştırma tam da bu noktada söz sahibi oluyor. Araştırmacılar bu damlacıkların sadece “yeterince enerji”ye sahip ses dalgaları ile nasıl buharlaştıklarını gösterdiler. Bu da, damlacıkların bir eşik aktivasyon enerjisine sahip olduğunu ve en düşük enerjili sesle damlacıkların buharlaştırılabileceğini söyler.
Araştırma ile ilgili daha fazla bilgi ve işin biraz daha fiziği Kuark Bilim Topluluğu’nun yeni web sitesi MikroNano.Org’daki haberden incelenebilir.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca | facebook.com/anadoluca
Kaynak: MikroNano.Org