2010 yılına kadar, Endonezya’nın Sinaburg volkanı tarihsel kayıtlarda teyit edilmiş hiçbir patlamaya sahip değildi. 2010 yılının Ağustos ve Eylül aylarında kısa bir patlama aktivitesi gösterdiğinde bu volkan yakınlarında yaşayan 30 bin kişinin geçici olarak tahliye edilmesine neden olmuştu. Ancak patlamalar azalır azalmaz çoğu kişi hızlı bir şekilde yaşadıkları yere geri dönmüştü.
Bu kısa dönemli patlamalardan üç yıl sonra, bir dizi patlamalar sonucu Sinaburg volkanı gaz ve kül püskürmeye başladı. 6 Şubat 2014 tarihinde NASA’nın Advanced Land Imager isimli uydusu Sinabung volkanında püsküren bir kül bulutunun doğal rengiyle fotoğrafını aldı. Sinabung volkanının zirvesine yakın kararsız lav kubbesinden gelen çökmeler yanardağın eteklerinde en az 4.5 kilometrelik mesafe boyunca piroklastik akışları oluşturdu. Bu akışlar Sinabung volkanının zirvesinin güneydoğusunda açık gri bir renkte görülebiliyor.
Patlamalar nedeniyle volkanı çevreleyen alanlarla artık külle kaplı. O yemyeşil ormanlar nasıl da bronzlaştığını aşağıdaki patlamalar öncesi elde edilen görüntüyle yukarıdaki görüntüyü kıyaslayarak görebilirsiniz.
1 Şubat 2014’te, Sukameriah köyü sıcak volkanik akıntı tarafından yutulmasıyla volkan patlamaları 15 kişinin ölümüne neden oldu.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca
Kaynak: http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/view.php?id=83080