1999 yılında 17 Ağustos depremi olarak bilinen o büyük depremden sonra konuşulan beklenen Marmara depremi ile ilgili son zamanlarda yeni veriler elde edilmekte. Olası Marmara depremi için yurt dışından ve yurt içinden bilim kurumları ve bilim insanları çalışmalarını sürdürüyorlar.

Kaynak: ei.columbia.edu
Beklenen depremle ilgili olarak en son açıklamayı ise Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Doğan Kafalat yaptı ve Kafalat’a göre 7 yıl içinde Marmara Bölgesi’nde bir deprem oluşma ihtimali yüzde 50.
NTV‘de yer alan haberde 7 ve üzerinde gerçekleşecek büyük Marmara depreminden önce bir öncü deprem olmayacağı da ifade edilirken, hocamızın açıklamaları da şöyle:
2030’a kadar yüzde 64, 2040’a kadar yüzde 75, 2070 kadar yüzde 91 olasılıkla deprem olacak. Kuzey Anadolu Fay’ı batıya uzandığında iki parçaya ayrılıyor. Kuzey kol, Sapanca Gölü, İzmit Körfezi, Armutlu’nun kuzeyinden geçiyor. Güney kol ise İznik Gölü’nden Gemlik Körfezi’ne gidiyor. Biliyoruz ki kuzey kolda 200 yıldır büyük deprem yok.
Bunun yanında etkinliğe bakınca da, 17 Ağustos öncesi Gemlik ve Batı Marmara’da yoğun deprem etkinliği var, Marmara’da olabilecek büyük depremler iki yerde olabilir. Bunlar sismolojik olarak Batı Marmara: Büyükçekmece’den Şarköy’e kadar; diğeri ise İznik Gölü’nden Gemlik Körfezi’ne giren kol. Bu iki kol da, sismolojik açıdan etkin ve 7’nin üzerinde deprem üretme yeteneğine sahip. Hangisi önce kırılır bilmiyoruz ama ikisi de Marmara’da yerleşim birimlerinde etkili olacaklar.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca