Norveçli araştırmacılar grafenden yapılan yarıiletkenlerin üretilmesi için Dünya’da ilk kez bir yöntem geliştirdiler. Bu sonuç teknoloji endüstrisinde devrim olabilir.
Bu yöntem grafen malzemesi üzerine yarıiletken nanotellerin büyütülmesini içermektedir. Bunu başarmak için araştırmacılar galyum ve arsenik molekülleri ile grafen yüzeyini bombaladılar, böylelikle dakikalar içinde nanotellerden oluşan bir ağ yaptılar.
Sonuçta bir yarıiletken gibi davranan bir mikrometre kalınlıklı hibrid bir malzeme üretmiş oldular. Günümüzde kullanılan silikon yarıiletkenlerle kıyaslandığında birkaç kat daha kalındır. Yarıiletkenlerin elektriği iletim yeteneği sıcaklıkla, ışıkla veya başka atomların eklenmesi ile etkilenebilir.
Grafen bilinen en ince, en ufak malzemedir ve aynı zamanda en güçlü malzemelerden biridir (çelikten 200 kat daha fazla güçlüdür/dayanıklıdır). Grafeni karbon atomlarının tek bir katmanından oluştuğunu düşünebilirsiniz ve o hem esnek hem de şeffaf bir malzemedir. Bu malzeme elektriği ve ısıyı oldukça etkili bir şekilde iletmektedir. Bu özellikleri gelecekteki elektronik uygulamalar için önemli bir malzeme haline getirmektedir onu. Bu özelliklere ilaveten belki de en önemli özelliği oldukça ucuz bir şekilde üretilmesidir.
Grafenden yarıiletken yapmak için ilk defa başarılı bir yöntem geliştiren araştırma grubundan Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Helge Weman bu çalışmaları ile ilgili şunları ifade etti, “Silikonun yerine grafenden yarıiletkenler yapmak mümkün olabilir, biz elektronik pazarındaki ürünlerden hem daha ucuz hem de daha etkili yarıiletken bileşenleri yapabiliriz.” Dr. Weman aynı üniversiteden Profesör Bjørn-Ove Fimland’ın öğrencisi olarak bu önemli keşfin ardında yer alan isimlerden biri.
Bir esnek tabana sahip olan bu malzemenin bir de şeffaf/transparan olması ancak uzaktan hayalini kurduğumuz fırsatlarla dolu bir dünyanın kapılarını açar. Bu gelişme ışık yayan diyot (LED, LED ekran) bileşenleri ve güneş hücrelerinin üretilmesinde bir devrime neden olabilir. Geleneksel evlerdeki pencereler güneş panelleri veya televizyon ekranı gibi ikinci bir ihtiyacı da karşılayabilir. Cep telefonu, akıllı telefon ekranları bir kol saati gibi bileğimize sarılabilir. Böylece bir kol saati gibi hafif, rahat taşınabilir cep telefonlarından tutun bilgisayarlara kadar yeni uygulamalara ön ayak olabilir. Kısacası, bu gelişmenin sağlayacağı katkıların potansiyeli çok büyüktür.
Bu potansiyelin farkına varan IBM, Samsung gibi elektronik dünyasının devleri Norveçli araştırmacıların üreteceği ilk prototip aygıtların perfomansını bekliyorlar.
Araştırmacılar yaklaşık 5 yıl içinde bu geliştirdikleri yöntem sonucu üretilen yeni yarıiletken hibrid malzemelerin dünya elektronik ticaret pazarında yer almasını umuyorlar.
Gökhan Atmaca, MSc facebook.com/anadoluca – twitter.com/kuarkatmaca
Nanoölçek Aygıtlar ve Taşıyıcı İletimi Grubu
Kuark Moleküler NanoBilim Araştırma Grubu
Kaynak:
http://phys.org/news/2012-09-silicon-graphene.html