
Southampton Üniversitesi’nin, Southampton Nanofabrikasyon Merkezi 9 Eylül 2009’da açıldı, böylece beş yıl içinde sanayi için kalıcı ‘evrensel bellek’ aygıtları ve yüksek hızlı üretimi mümkün olacak.

Southampton Üniversitesi'nde faal olan temiz oda
Üniversitenin Elektronik ve Bilgisayar Bilimi Okulu’ndan Dr. Yoshishige Tsuchiya’a göre, yeni temiz oda içinde mevcut nanoelektromekanik sistemler (NEMS), yüksek hızlı gerçek bir kalıcı ve düşük güçlü bilgisayar belleği yapacak. Dr. Tsuchiya, bu yüksek hızlı, kalıcı ve düşük güçlü NEMS belleğin, bilgisayarlar ve mobil uygulamalar için, flash sürücü aygıtlar için uygun olacağını ve bilgisayarların enerjisini korumak için bir ‘uyku hali’ ağ anahtarına sahip olacağını ve üzerinde çalıştırıldığı zaman hemen ısınacağını ifade etti.
Dr. Tsuchiya, Nano Grup’ta Profesör Hiroshi Mizuta ile çalışıyor, NEMS kavramı ile geleneksel silikon teknolojisi birleştirilecek. Dr. Tsuchiya, Temiz oda da, Odaklanmış iyon demeti ve Elektron Demet Litografisi gibi yeni nanofarikasyon imkanları ve her iki geleneksel donanıma sahip olacaklarını, bunları yeni bellek aygıtlarını üretmek için kullanacaklarını belirtti.
Akademisyenler, “Öte CMOS” (Complementary metal-oxide-semiconductor) diye adlandırdıkları yeni donanımı kullanmayı da planlıyorlar. Bellek ve sensör aygıtları, ileri ağ anahtarı oluşturmak için geleneksel elektronik aygıtlar içine nanoelektromekanik sistemlerin (NEMS) öncelikle entegre edilmesi gereklidir, sonra tek-spin aygıt teknolojisi ve tek-elektron temelli kuantum bilgi aygıtları üzerine çalışılması gerekirken, tek parça halinde-paralel bilgi işleme gerçekleştirilebilirdi.
Profesör Mizuta, eğer nanospintronikler ve nanofotonikler, NEMS gibi başka teknolojilerin ortaya çıkması ile eş-entegrasyon ve silikon nanoyapılar iyi kontrol edilirse benzersiz özelliklerini benimseyeceklerine inandığını, fonksiyonel bilgi işleme aygıtlarını son derece geliştirebileceklerini, şimdiye kadar geleneksel teknoloji ile hayal ettiklerinden hızlı olduğunu ifade etti.
Hazırlayan: Kenan Elibol – KuarkMNB
Kaynak: http://www.physorg.com/news171104989.html