
Güneş dışı gezegenler ya da ötegezegenler bizim güneş sistemimizin dışında olan gezegenlerdir. Samanyolunda bulunan Cygnus-Lgrae takımlarındaki 150 binden fazla yıldızı izleyen Kepler uzay aracının verileri ötegezegenleri aramak için ve aynı zamanda yıldız astrosismoloji alanında doğal salınımları izlemek için kullanılmaktadır.

Kepler Teleskobu
Parlaklıkta ufak değişimlere ya da titreşimlere yol açan salınımlar, çınlayan ya da müzik aletleri gibi titreşen yıldızın içinde kapana kısılmış sese neden olmaktadır. İşte bu salınımları analiz ederek, bilim adamları yıldızların özelliklerini belirleyebilir ve iç yapılarını derinlemesine inceleyebilirler.
Kepler’den gelen verilerin analizi sonucunda araştırmacılar aday ötegezegenlerin yörüngesinde salınan 50 yıldız bulmuştur. Yıldızların astrosismik ölçü sonuçları, aday ötegezegenlerin kısıtlanmış boyutları ve yaşları hakkında mükemmel kalitede veri sağlamakta ve ayrıca aday ötegezegenlerin ne çok sıcak ne de çok soğuk ancak yaşamın devam ettirilebilir olduğu bir sıcaklıkta olan yaşam bölgelerinde (Goldilocks) olup olmadığı hakkında da bilgi vermektedir.
Çalışmanın lider yöneticilerinden biri olan Birmingham Üniversitesi’nin Astronomi ve Fizik Bölümü’nden Prof.Bill Chaplin “Elli yıldızın hassas verileriyle astrosismoloji gezegen keşiflerine önemli bir katkı sağlanmaktadır. Gezegen sistemlerinin yapısını ve diğer yıldızların etrafında gelişmesinin nasıl olduğunu ve kendi güneş sistemimizde ne kadar sık ya da nadir olabildiğini anlamayı amaçlayan istatiksel çalışmalara yardımcı olacak yeterince doğru bilgi elimizde bulunmaktadır.” dedi.
Hazırlayan: Damla Polat | Kuark Moleküler NanoBilim Araştırma
Kaynak: http://www.physorg.com/news/2011-12-haul-oscillating-stars-orbiting-planets.html
*Bu haber, Kuark Bilim Topluluğu Fizik Çalışma Grubu faaliyetleri kapsamında hazırlanmıştır.
ÜCRETSİZ bilim dergimiz NetBilim’in 5.YIL sayısını incelemek ister misiniz?