Yüksek enerji maliyetleri, atıktan temiz suyu elde etmede dezavantajlardan biridir. Amerikan Fizik Enstitüsü tarafından yayımlanan Biomicrofluidics dergisinde yeni yayınlanan bir makaleye göre, mümkün olan en ucuz enerji kaynağını kullanarak atığı yok etmek için iki farklı teknolojiyi birleştiren yeni bir sistem öneriliyor, Güneş Işığı. Çok küçük kanallar ile suyu taşıyan mikroakışkanlar ve ışığı kullanarak kirleri parçalayan fotokatalizörler optik akışkanlar biliminde bir araya geldiler.
“Bu iki teknoloji parelel olarak geliştirilmiştir fakat aralarında doğal bir sinerjinin var olmasıyla bu gelişim sağlanmıştır.” şeklinde yaptığı açıklama ile optik akışkanlardaki bu yeni yaklaşımı özetlemektedir Hong Kong Polytechnic Üniversitesi’nden Xuming Zhang ve çalışmalarının sonucu ile ilgili şunları ekledi : “Bizim sonuçlarımız fotokatalizor verimliliğini çarpıcı bir biçimde gösterdi.”
Araştırmacılar bir düzlemsel mikroakışkan reaktör –mikroreaktör- ürettiler. Mikroakışkan reaktör aslında titanyum dioksit ile kaplanmış iki camlı plakadan yapılmış dikdörtgen bir haznedir. Bir çok güneş koruyucusu losyonun aktif bileşenidir. Güneş ışığına maruz kaldığında, tabakadan salınan elektronlar kirleticilerle beraber suda reaksiyona girerler ve zararsız maddeler içinde parçalarlar. Bu fotokatalitik sürecin bir parçasıdır. Katalizörün güneş ışığını yakalaması mikroreaktörün yüksek yüzey alanını arttırır. Bu yüksek yüzey alanı ise güneş ışığının yakalayan katalizörün yakalama oranını artırır.
Plakalar arası boşluğun küçük olmasına rağmen, Zhang dikdörtgen boyutları iki metre kareye kadar genişletmeyi planlıyor. Bununla ilgili şunları söyledi: ”Bizim çalışmamız küçük ölçekte mikroreaktörün çalıştığını ispatlıyor fakat biz aynı zamanda reaktörün saat başı 1.000 litreye kadar çıkmasını hedefliyoruz.”. Daha büyük bir reaktörün etkisi kanıtlanırsa, birçok paralel cihaz endüstriyel su arıt
ma uygulamaları için kullanılacak.
Hazırlayan: Duygu Tunçman | Kuark Bilim Topluluğu Fizik Çalışma Grubu
Kaynak: http://www.physorg.com/news/2011-01-sunlight.html
*Bu haber, Kuark Bilim Topluluğu Fizik Çalışma Grubu faaliyetleri kapsamında hazırlanmıştır.
ÜCRETSİZ bilim dergimiz NetBilim’in 5.YIL sayısını incelemek ister misiniz?