Tek Hücre Uygulamaları için Nanoakışkanlar ile AFM’nin Birleştirilmesi
Atomik Kuvvet Mikroskobu (AFM), nanoteknolojinin anahtar bir aracıdır. Bu araç, sırayla diğer taramalı probe tekniklerinden esinlenerek nanoölçekte maddenin el ile işlenmesi, ölçüm ve görüntüleme için en geniş ölçüde kullanılan bir araç haline gelmiştir. Başlangıçta AFM yüzeylerin topografyasının görüntülenmesinde kullanılıyordu ama ucuna birşeyler takılıp değiştirilmesiyle başka niceliklerin ölçülmesi de mümkün olmuştur. Bu niceliklere örnek olarak elektrik ve manyetik özellikleri, kimyasal potansiyeli ve sürtünmeyi verilebilir. Ayrıca değişik türlerde spektroskopiyi ve analizi yapabilir. Giderek AFM nanofabrikasyon için de anahtar bir araç olma özelliğine sahip oluyor.
Hücre biyolojisinde AFM’nin kullanılması ise nispeten yeni bir durum. İsviçre’den araştırmacılar, AFM konsolu ile bütünüyle kuvvet kontrolü kullanılarak çok yeni hücre uygulamaları geliştirdiler. Bu yeni aygıt; AFM konsoluna, onlar FluidFM yani akışkan kuvvet mikroskobu (AkışkanFM) diyorlar.
Hücre biyolojisi, tek hücre enjeksiyonu veya ekstraksiyon teknikleri yönünde ilerleyen tek hücre teknolojileri ve uygulamalarının büyük talepleri vardır. Bundan ayrı olarak, ancak, FluidFM nanofabrikasyon uygulamaları için kullanılabilir. Bu nanofabrikasyon uygulamaları mikroelektrodlar veya asit kullanılmış katı malzemelerin asitli çok ince taneli yapılar arasında bir iletken polimer tel yerleştirmesi şeklinde olabilir.
NanoLetter dergisinin son sayısında onlar bulgularını ortaya koydular. İlgili yayın: “FluidFM: Combining Atomic Force Microscopy and Nanofluidics in a Universal Liquid Delivery System for Single Cell Applications and Beyond”.
FluidFM projesinin yürütücülerinden Tomaso Zambelli, kendi geliştirdikleri FluidFM su veya başka sıvılar altında işleyebildiğini belirtiyor.
Zambelli’nin laboratuvarında FluidFM’in iki prototipi bulunuyor. Geniş bir çalışma alanı bulan bu aygıtın biyologlarla beraber deneme aşamasında olduğu belirtiliyor.
Hazırlayan : Gökhan Atmaca – KuarkMNB
Kaynak : http://www.nanowerk.com/spotlight/spotid=11541.php