
KBT 2007 yılı Bilim İnsanı Ödülü’nü Gazi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Prof.Dr. Süleyman Özçelik hocamıza teşekkürlerimizi sunmak amacıyla takdim etmiş bulunuyoruz. Bu yıl ilki verilen bu ödülü bizce önemli bir bilim insanımız tarafından alınmıştır. Hocamızın çalışmalarını incelediğimizde akademik çalışmalarının yanı sıra ülkemiz fizik bilimine ve Ar-Ge yapısına çok büyük katkılar sağlayan Yarı İletken Teknolojileri İleri Araştırmalar Laboratuvarı’nın (STARLAB) kurulumunu sağlamış ve bir çok araştırmacıya yeni iş sahaları ve imkanları sunmuştur. Halen laboratuvarın yeni teknolojiler ile güçlendirilmesi de laboratuvarın Türk biliminin geleceğine büyük katkılarının olacağının göstergesidir. 2004 yılından beri faaliyette olan bu laboratuvarda onlarca akademisyen ar-ge ağırlıklı olarak çalışmakta ve bir çok öğrenci yüksek lisans ve doktora çalışmalarını sürdürmektedir.
Yarı iletken teknolojilerinin önemli olduğu bir çağda ülkemizin bu denli bir laboratuvara sahip olması önemlidir ve bu imkanın Türkiye’ye getirilmesi, inşa edilmesi için önemli rol oynayan değerli hocamıza Prof. Dr. Süleyman Özçelik beyefendiye bir kez daha sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.
Plaket sunumu sırasında değerli hocamız, Kuark Bilim Topluluğu’nun üniversite öğrencileri arasında bu tür topluluksal faaliyetlerinin ülkemiz gençleri için önemli olduğunu vurguladı ve topluluk çalışmalarını takdir etti.
STARLAB
STARLAB, Yarı İletken Teknolojileri İleri Araştırmalar Laboratuvarı açılımının ingilizce baş harflerinin kısaltılmış halidir. Türkiye’de yarı iletken teknolojileri üzerine önemli araştırma merkezlerinden biridir.
STARLAB, sorumluluğunu Prof. Dr. Süleyman ÖZÇELİK’in yaptığı 2001K120590 no’lu DPT tarafından desteklenen “İleri Araştırma ve Eğitim Programları” projesi kapsamında Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü’nde kurulan bir laboratuvarlar bütünüdür.
Bu laboratuvarlarda gerek üniversite içerisinden gerek üniversite dışından araştırmacılar çalışmalarda bulunmaktadır. STARLAB’da Türkiye’nin ilk olarak MBE (Moleculer Beam Epitaxy) sistemi Gazi Üniversitesi araştırmacılarının yarıiletken malzeme ar-ge faaliyet ve üretimleri için kurulmuştur.
STARLAB’da üretilen yarıiletken malzemelerin yapısal, optik ve elektriksel karakterizasyonları ve aygıt uygulanabilirlik çalışmaları da gerçekleştirilmektedir.
Üretilen AlGaAs/GaAs, InGaAs/GaAs, InGaAs/InP ve benzeri nanoyapılı, tabakalı, çoklu kuantum kuyulu yapılardan kızılötesi fotodedektör, lazer diyot gibi cihaz geliştirme ve üretim faaliyetleri devam etmektedir.
STARLAB bünyesinde bulunan laboratuvarlar:
- CASTEP Laboratuvarı (Moleküler Modelleme)
- I/V-C/V ve IR Görüntü Çevirici Laboratuvarı
- Elipsometri Laboratuvarı
- Hall Etkisi ve DLTS Laboratuvarı
- MBE Laboratuvarı
- Fotolüminesans ve Raman Laboratuvarı
- Sputtering, RTA ve Evaporasyona Laboratuvarı
- STM / AFM Laboratuvarı
- XRD Laboratuvarı
Gazi Üniversitesi Fizik Bölümü STARLAB hakkında daha fazla bilgi için:
http://www.starlab.gazi.edu.tr
*2012 yılında STARLAB artık Gazi Üniversitesi Fotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne dönüştü.