
Kuark Bilim Topluluğu Bilim Ödülleri, bu yıl ki ödül törenin gerçekleşmesi ile gelenekselleşme yolunda ilk önemli adımını attı. Ülkemizin farklı şehirlerinden farklı üniversitelerinden öğrencilerin katılımıyla oluşan Kuark Bilim Topluluğu, bilim yayıncılığı ve araştırma faaliyetleri dışında Kuark Bilim Topluluğu Bilim Ödülleri gibi etkinliklerle ülkemizde bilimsel araştırmalara katkıda bulunan değerli bilim insanlarımızla hem görüş ve bilgi alışverişinde bulunabiliyoruz hem de üniversite öğrencilerinin lisans üstü araştırmalara olan ilgisini artırabiliyoruz. Bu hedeflerle 2007 yılında KBT 2007 Bilim İnsanı Ödülü’müzü Gazi Üniversitesi Fizik Bölümü Yarı İlekten Teknolojileri İleri Araştırmalar Laboratuvarı Proje Yöneticisi Sayın Prof. Dr. Süleyman ÖZÇELİK’e sunmuştuk.
Aynı hedeflerin devamı doğrultusunda, sadece ülkemiz adına değil evrensel bilime araştırma grubuyla beraber yaptığı bilimsel çalışmalarla büyük katkıda bulunan değerli bilim insanımız Bilkent Üniversitesi Aygıt ve Sensörler Grubu Demir Laboratuvarı Direktörü Sayın Doç. Dr. Hilmi Volkan DEMİR ve ekibine, KBT 2008 Bilim İnsanı Ödülü ile çalışmalarından dolayı kendilerine ve ekibine teşekkürlerimizi sunduk.
Doç. Dr. Hilmi Volkan DEMİR ve ekibinin özellikle çağımızın en büyük sorunu olan Küresel İklim Değişikliği afetinin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi yönünde büyük katkı sağlayacağı öngörülen WLED*’lerin geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmalarından dolayı bu ödülümüzü vermekte karar kıldık.
22 Aralık 2008 tarihinde Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Seminer Salonu’nda gerçekleştirilen bilim ödülü törenimizde Kuark Bilim Topluluğu’nun bazı üyeleri ile Bilkent Üniversitesi Aygıt ve Sensörler Grubu Demir Laboratuvarı araştırmacıları arasında tanışma tertiplendi. Görüş alışverişlerinde bulunarak ileriye dönük iletişimin sağlanması konusunda ortak görüş belirlendi. Ayrıca Sayın Doç. Dr. Hilmi Volkan DEMİR, Kuark Bilim Topluluğu’nun farklı üniversitelerden öğrencilerden oluşması dolayısıyla yaptığı faaliyetlere vurgu yaparak bu çalışmaları takdir etti.
Bilkent Üniversitesi Aygıt ve Sensörler Grubu, fizik, uygulamalı fizik, elektrik mühendisliği, materyal bilimi, kimya, biyoloji gibi farklı disiplinlerden araştırmacıların, araştırmacı öğrencilerin ve ziyaretçi araştırmacıların bulunduğu 20’nin üzerindeki araştırmacıyla oluşmaktadır. Bu araştırma grubu araştırma projelerinde, TÜBİTAK, TÜBA, ESF, European Union, NATO ve bazı endüstriyel programlardan destek almaktadır. Grup direktörü Sayın Demir, 2006 yılında Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödüllü’nü (TÜBA-GEBİP) alırken 2007 yılında Avrupa Bilim Vakfı tarafından 2007 Avrupalı Genç Bilim İnsanı Ödülü (The European Young Investigator Awards- EURYI) kendisine verildi.
Demir Laboratuvarı ve grubunun üzerinde durduğu araştırma projeleri ve ilgi alanları:
- Son dönemlerde araştırılan nanofotonik aygıtlar
- Kuantum sınırlandırılmış yapıların uygulamaları ve fiziği
- Yenilikçi RF ve optoelektronik sensörler
- Nanokristal, metal nanoparçacık ve nanotel barındıran nanoaygıtlar
- Nanokristal ile melezleşmiş beyaz LED’ler (WLED)
- Ultraviyole ve görülebilir kuantum modülatörler
- Fotovoltaik aygıtlar
- Peptid destekli optoelektronik aygıtlar
Doç. Dr. Hilmi Volkan DEMİR’in web sayfası
Bilkent Üniversitesi Aygıt ve Sensörler Grubu’na ve Sayın Doç. Dr. Hilmi Volkan DEMİR’e göstermiş oldukları misafirperverlikten dolayı da teşekkürlerimizi bir kez daha sunuyoruz…
Saygılarımızla
Kuark Bilim Topluluğu
*WLED: Beyaz ışık yayan diyot