Çin’in ilk uzay istasyonu olan Tiangong-1’in 31 Mart ve 1 Nisan tarihleri arasında Dünya’ya düşmesi bekleniyor.
10.4 metre uzunluğundaki istasyon Dünya atmosferi boyunca yerküreye doğru hareket ettikçe yanacak. Ancak, Avrupa Uzay Ajansı Uzay Çöplüğü Ofisi’ne göre bazı parçalarının yanmayıp yere ulaşması bekleniyor. Buna rağmen kimse bu parçaların ne zaman ve nereyi vuracağından emin değil. Uzay istasyonunun atmosfere ulaştığı saatlerde bile, bu parçaların düşeceği yerle ilgili son tahminler binlerce kilometreyi kapsıyor. Avrupa Uzay Ajansı ülkemizin de içinde bulunduğu 42.8° Kuzey ve 42.8° Güney enlemleri arasında herhangi bir yere bu parçaların düşme ihtimali olduğunu öngörüyor. Görünen o ki, uzay istasyonun yörüngesinin geometrisinden dolayı bu enlemler arasındaki bölgede ekvatordan ziyade kenarlar istasyona ait parçaların olası düşeceği yer olabilir.
Bu alanın çoğu okyanusla ve insanların yaşamadığı bölgelerden oluşmaktadır. Buradan yola çıkarak Avrupa Uzay Ajansı’nın yaptığı hesaba göre, “Tiangong-1’e ait enkazdan bir parça tarafından bir kişinin vurulma olasılığı, o kişiye yıldırım çarpması olasılığından 10 milyon kat daha az.” Büyüklüğü göz önüne alındığında, uzay istasyonunun sadece yüzde 10’u kadar kısmı atmosfere girişten sonra sağlam kalabilir. Bu kısım ise çoğunlukla motorlar gibi ağır bileşenler olacaktır.
Cennet Sarayı anlamına gelen Tiangong-1 uzay istasyonu 2011 yılında uzaya fırlatılmıştı ve Çinli astronotlar tarafından 2012 ve 2013 yıllarında sadece iki kez ziyaret edilmişti. Bu ikinci ziyaretten sonra Çin bu uzay istasyonunun Dünya’ya geri dönme hazırlıklarını sağlamak için uyku moduna almıştı. Fakat 2016 yılının Mart ayında, Çin Uzay Ajansı uzay istasyonu ile bağlantıyı kaybettiklerini ve 2017 yılında istasyonun atmosfere tekrar girmesini beklediklerini açıklamışlardı.
Tiangong-1 Çinli bilim insanları tarafından Tiangong-2 ve geleceğin kalıcı Çin uzay istasyonu gibi daha büyük projeler için deneysel bir platform olarak kullanılmıştı. Bu deneylerden elde edilen bulgular kullanılarak 2016 Eylül’ünde Tiangong-2 yörüngeye fırlatılmıştı. Tiangong-1 iki modüle sahipti. Bunlardan biri güneş panelleri ve motorlar için ayrılırken diğeri astronotların yaşayacağı yer ve deneyler için kullanılmıştı. Gelişen Çin uzay programlarının ilk örneklerinden biriydi.
Ocak ayında iken 300 km olan irtifadan 200 km’ye düştüğü belirlenen bu uzay istasyonunun yeniden atmosfere girmesinin tehlikeli olmasının düşük ihtimalli olduğu düşünülüyor. Diğer taraftan, parçalanan uzay istasyonu bir ateş topu gibi gökyüzünden önümüzdeki iki gün içerisinde geçecek. Uzay istasyonunun düşeceği nokta, bölge ile ilgili olarak Avrupa Uzay Ajansı ve Çin Uzay Ajansı‘nın günlük güncellemeleri var. Bu güncellemeler üzerinden ülkemiz üzerinden geçip geçmeyeceği ya da hangi bölgeye düşeceği ile ilgili gelişmeleri takip edebilirsiniz.
Umarım sorunsuz bir hafta sonu geçiririz.
Dr. Gökhan Atmaca
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
Referanslar
https://www.sciencenews.org/blog/science-ticker/chinese-space-station-will-fall
https://phys.org/news/2018-03-image-tiangong-space-radar.html