Bugün, bir saat içinde Kuzey Amerika’da Güneş Tutulması tam olarak izlenebilecek. Kuzey Amerika’nın orta kesimleri dışında kalan yerlerde gökyüzünün açık olacağı tahmin ediliyor, dolayısıyla milyonlarca kişi bu ana tanık olabilecek. Tutulmanın geçiş yolu dışında kalanlar tutulmayı kısmi olarak birkaç saatliğine izleyebilirken tutulma yolu üzerinde bulunanlar tam tutulmayı 2 dakika 40 saniyeliğine takip edebilecekler. Tam tutulmanın olduğu yerlerde hava kararmış olacak.
Bu gerçekleşecek Güneş Tutulması ülkemizden görülemeyecek, Amerika kıtasının kuzeyinde bulunanlar ise şanslı olanlar. Türkiye saati ile 21:25’te tam tutulma gerçekleşecek.
Ülkemizdeki gökyüzü meraklıları için ise bazı alternatifler mevcut. Örneğin NASA TV bu tutulmayı birkaç saatlik canlı yayınla tüm dünyaya izletmiş olacak. Bu yayında 12 farklı yerden, gökyüzünde ise jetlerin yanı sıra teleskoplar ve onlarca yüksek irtifa balonlarından elde edilen görüntüler kullanılacak. Bunun dışında Slooh adlı şirket dünya üzerindeki tüm gözlemevleri ile sahip olduğu işbirliğinden yararlanarak bize bir Güneş Tutulması canlı yayını sunacak. Slooh’dan tutulmayı takip etmek isteyenler şu bağlantıyı takip edebilirler: https://live.slooh.com/ Ayrıca Twitter da eclipse2017.twitter.com adresi üzerinden bir canlı yayın sunuyor.
NASA TV için ise hemen aşağıdaki youtube bağlantısını takip etmeniz yeterli:
Veya şu bağlantı adresi üzerinde NASA’nın web sitesinden takip edebilirsiniz: https://www.nasa.gov/eclipselive/#NASA+TV+Public+Channel
Canlı yayını izlerken Güneş Tutulması hakkında okuyabileceğiniz kısa bilgileri aşağıdaki gibi derledim.
Neden Tutulma Gerçekleşiyor?
Güneş Tutulması, Ay Dünya ve Güneş’in arasından doğrudan geçtiği zaman oluşur ve böylece Ay’ın gölgesi Dünya yüzeyi üzerine düşer. Ay tamamen Güneş’i örttüğü zaman tam Güneş tutulması oluşur yani Ay’ın iç gölgesinin Dünya üzerinde düştüğü yerler bir süre karanlıkta kalır. Ay’ın dış gölgesinde kalan bölgelerdeki insanlar tutulmayı kısmi olarak izler (parçalı tutulma) çünkü o bölgelerden bakıldığında Ay’ın Güneş’i kısmen örttüğü görülür.
Ay’ın Dünya etrafındaki yörüngesi yaklaşık 5 derece kadar eğiktir ve bu, gölgesinin genellikle Dünya’ya düşmediği anlamına gelir. Ancak bu Ay Güneş ile Dünya arasında tam olarak hizaya girdiğinde değişir ve gölgesi yerkürenin yüzeyine düşer. Biz böylece bir tutulma görmüş oluruz.
Güneş Ay’dan yaklaşık 400 kez geniş olmasına rağmen aralarındaki uzaklık onların görünen boyutlarını birbirine neredeyse uyuşmasını sağlıyor. Bu da Ay’ın Güneş’in parlak yüzünü engellemesine olanak tanıyor.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca