Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Herschel Uzay Gözlemevi ile toplanan verilerden yapılan çarpıcı bir videoyu geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Bu video Perse spiral kolunun Orion Kolu’ndaki bizim algımıza göre görülen Samanyolu’nun detaylı bir manzarasını içeriyor.
Hubble Uzay Teleskobu gibi diğer yörüngesel gözlemevlerine kıyasla Herschel Uzay Gözlemevi’nin çalışma ömrü oldukça kısa, 2009-2013 yılları arasında çalışabildi. Yine de bu kısa zamanda, Herschel milimetre altı ve uzak-kızılötesi dalgaboylarında kozmik toz gibi yıldız oluşum malzemelerinin karmaşık düzenini ortaya çıkarmaya olanak sağladı bilim insanları için. Hatta şu an NASA’da çalışan az sayıdaki Türk astrofizikçiden biri olan Dr. Umut Yıldız’ın doktora çalışmaları için Herschel Uzay Gözlemevi’nin verilerinden faydalandığını söyleyebiliriz. Sadece Umut hoca değil Avrupa’daki ve dünyanın değişik yerlerinden bilim insanları bu kısacık sürede bu gözlemevinden faydalanmıştı.
Herschel’in en büyük üzerinde durduğu çabalardan biri Herschel Kızılötesi Galaktik Düzlem İncelemesi olarak biliniyor. 900 saatlık bir gözlem olan bu çalışma aslında bu bir tür haritalama olarak sayılabilir. Aşağıdaki bağlantıda göreceğiniz video Herschel ekibi tarafından derlenen birbirinden farklı 70 haritanın birleştirilmesiyle oluşturuldu. Bu video ile Samanyolu’nun merkez düzleminin kabaca yüzde 40’ını ve gökyüzünün yüzde 2’sini kapsayan bir manzarayı görebilirsiniz.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
Gizmag