Üç yıl önce Rusya’nın Chelyabinsk kentine düşerek patlayan meteor tüm dünyada büyük bir yankı oluşturmuştu. Hatta meteorlara karşı savunma strateji ve sistemlerinin geliştirilmesi anlamında bir farkındalığı da tetiklemişti. Aynı zamanda “düşen kayalar” insanların günlük yaşantılarını etkilemiş ve Rus yöneticilerine göre bu patlamanın ardından yaklaşık 1500 kişi tıbbi yardım istemişti.
Hatırlamak isteyenler için Chelyabinsk’e düşen meteorun patlama etkisini içeren videoyu aşağıda ekledim,
5 Mart’ta yeniden bir asteroit gezegenimizi ziyaret edecek gibi görünüyor ama bu defa gezegenimizin atmosferine giriş yapmadan vızıldayarak geçecek. Elbette ki astronomlar doğru hesaplamışlarsa. Bu bahsi geçen asteroit aslında ilk kez bizi ziyaret etmeyecek. 2013 TX68 asteroidi iki yıl önce gezegenimize 2,1 milyon kilometre uzaktan geçişini yapmıştı. Ne var ki, bu defa gerçekleştireceği geçişin bize ne kadar yakın olacağı konusunda biraz belirsizlik var.
NASA’nın tahminlerine göre yaklaşık 30 metre çapında olan bu asteroit üç yıl önce Rusya’yı vuran meteordan yüzde 50 büyük olmasına rağmen bu büyüklükteki bir meteorun izleyeceği yolun geleceğini belirlemek oldukça zordur. 2013 TX68 asteroidin geçişi konusunda konum için olasılıklar 14,5 milyon kilometreden 17 bin kilometreye kadar değişiyor. 17 bin kilometre astronomik ölçekte asteroidin başınızı sıyıran bir mermiden farksız olacağı anlamına geliyor. Bu nedenle bu asteroidin Mart ayındaki geçişi önemli.
![Mart ayındaki asteroidin geçişi ile ilgili olası konum dağılımı](http://www.kuark.org/wp-content/uploads/2016/02/2013-tx68-asteroidnasa.jpg)
Mart ayındaki asteroidin geçişi ile ilgili olası konum dağılımı. Kaynak: NASA/JPL
Eğer bu asteroit Dünya’yı vurursa İkinci Dünya Savaşı’nda Hiroshima’ya atılan atom bombasından 30 kat daha fazla enerji ortaya çıkaracağı tahmin edilmektedir. Neyse ki, NASA’nın Yakın Dünya Cisimleri İnceleme Merkezi’nde (İng. CNEOS) çalışan bilim insanlarına göre Mart ayında bu cismin Dünya’ya çarpma olasılığı yok. Ancak sonraki geçişte yani 28 Eylül 2017’de Dünya’yı vurma olasılığı var.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
Mother Nature Network
Image: P. Carril/ESA