11 Ağustos’u 12 Ağustos’a bağlayan gece yani bu gece görülme sıklığı artan Perseid göktaşı yağmurunda gece boyunca saatte 100 göktaşının atmosferimize girişini izleme şansınız var.
Perseid göktaşı yağmurunun ana gövdesini oluşturan Swift-Tuttle kuyrukluyıldızının Dünya yakınından geçişi ile bu göktaşı yağmuru oluşmaktadır.
Göktaşı yağmuru olarak söylediğimiz aslında halk arasında yıldız kayması olarak tabir edilen olayın kendisidir. Bu göktaşı yağmurları Dünya’nın yakınlarından geçen kuyruklu yıldızların bıraktığı kalıntılardan başka bir şey değildir. Bu kalıntılar atmosferimizden geçerken büyük bir hıza sahiptirler ve bu sırada büyük bir sürtünme etkisinin sonucunda alev alırlar. Göktaşı yağmurları sırasında gökyüzünde izlediğimiz ışık izleri aslında bu alev alan kalıntıların kendisidir.
Ne kadar karanlık bir alanda bulunursanız o kadar iyi aslında. Böylece daha fazla sayıda Swift-Tuttle kuyrukluyıldızı enkazından geriye kalanların atmosferimize girişini izleyebiliriz. Eğer mümkünse şehrin ışıklarından kaçınmak bu görsel şölenin keyfini yaşamada en iyi alternatifiniz olabilir. Belli belirsiz göktaşları kolayca gökyüzünde kayboluyorlar. Ancak kırsal bir bölgede göreceğimiz göktaşlarının sayısı üç katına çıkabilir, böylelikle daha erken kaybolan göktaşlarının da farkına varabiliriz.
Günün ilk geçiş fotoğrafı Birleşik Krallık Meteor Ağı’nın twitter hesabından paylaşıldı:
Gökyüzü meraklıları için gökyüzünde bu gece ve yarın gece Perseid göktaşı yağmuru var! Ne diyelim, iyi seyirler!
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca