İnsan kafatası ortalama 0.72 santimetre kalınlığındadır. Diğer taraftan insan derisi de 0.25 santimetre derinliğindedir. Bu boyutlar son derece ince olsa da, laser ışığı ile bunları görüntülemenin önünde engeldirler. Çünkü laser ışığı fotonlardan oluşur. Fotonlar da herhangi bir biyolojik doku ile karşılaştığında saçılırlar. Doku ile ilgili anlamlı detayları elde etmede bu saçılmalar laser araştırmacıların karşılaştığı en zorlu sorunlardan biridir. Ancak, araştırmacılar bir farenin beyninin detaylı görüntülerini elde etmek için laser ışığı kullanan yeni bir görüntüleme tekniği geliştirdiler.
Bu teknik laser ışığı ile büyük bir engelin üstesinden gelir. Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar aslında ilk kez fonksiyonel fotoakustik tomografi ve 3 boyutlu fotoakustik mikroskop tekniğini tanımlamış oldular. Her iki teknik de aynı temel ilke ile çalışıyor. Araştırmacılar biyolojik dokuya laser demeti gönderdiklerinde, bu demet yayılır ve sıcaklıkta bir artış üretir. Bu sıcaklık artışı da geleneksel ultrason dönüştürücüler tarafından algılanabilen ses dalgaları üretir. Üretilen bu ses dalgaları görüntü yeniden yapılandırma yazılımı ile yüksek çözünürlüklü görüntülere dönüştürülür.
Bu çalışma böylece ışık mikroskobu ve ultrason arasında bir bağ kurarak fotoakustik görüntüleme tekniklerin gelişmesi için bir ivme kazandırabilir.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynaklar:
Popular Science
https://www.nsf.gov/mobile/discoveries/disc_summ.jsp?cntn_id=135473&org=NSF
Image: Junjie Yao and Lihong Wang, WUSTL/ National Science Foundation